Tietoa Walk in terapiasta

Walk in terapia on ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Keskustelemassa kanssasi on aina ammattitaitoinen terapeutti.
""

Pohditko Walk in terapiaan tulemista?

Mitä asioita Walk in terapiassa voidaan käsitellä?

Walk in terapia sopii hyvin mielialan haasteiden, ahdistuksen, elämän kriisien, identiteetin, ihmissuhteiden ongelmien tai muiden tunne-elämän kysymysten käsittelyyn.

Walk in terapiassa voidaan myös keskustella asioista ennaltaehkäisevästi, ennen kuin ne ehtivät kasaantua. Terapiassa pyritään tunnistamaan ja vahvistamaan elämässäsi toimivia ja hyviä asioita.

Walk in terapia on ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Se ei siksi sovi henkilöille, jotka tarvitsevat pitkäaikaista ja säännöllistä hoitoa syvien traumojen tai vakavien mielenterveysongelmien vuoksi. Näissä tilanteissa on hyvä hakeutua psykoterapiaan tai psykiatriseen hoitoon.

Walk in terapiasta ei myöskään saa lääkitystä, lausuntoja tai diagnooseja. Walk in terapia voi kuitenkin auttaa pärjäämään mielen sairauksien kanssa esimerkiksi tilanteissa, joissa joutuu odottamaan psykoterapiaan pääsyä.

Vaikka olisit jo toisen palvelun asiakas, voit silti tulla Walk in terapiaan. Voit tulla esimerkiksi silloin, kun pitkäaikainen terapeuttisi on lomalla, tai haluat puhua eri asioista kuin toisessa terapiassa.

Walk in terapian tarkoitus ei ole aloittaa uutta hoitoprosessia, vaan tarjota tukea vaikeassa tilanteessa tai auttaa käsittelemään muita asioita.

""

Mitä Walk in terapiassa tapahtuu?

Walk in terapian toimintaperiaatteet

Walk in terapia on käynti kerrallaan -terapiaa. Voit käydä keskustelemassa useammankin kerran, mutta terapeutti voi vaihdella eri kerroilla. Käyntien määrää ei sovita etukäteen, vaan päätät itse, kuinka monta kertaa haluat käydä. Jo yksikin kerta voi auttaa.

Jokaiselle kerralle voi olla oma aiheensa ja teemansa, jotka sinä päätät. Yksi käynti kestää noin 45-60 minuuttia ja voit tulla vastaanotolle ilman ajanvarausta. Joissakin toimipisteissä voit varata ajan etukäteen.

Kun saavut valitsemaasi Walk in terapian toimipisteeseen, täytät aluksi alkukartoituslomakkeen. Lomakkeen avulla pääset miettimään, mistä haluat tapaamisessa puhua, mihin kaipaat muutosta, millainen on nykyinen mielentilasi, vahvuutesi, miten olet yrittänyt ratkaista tilannetta aiemmin ja millaisen tavoitteen haluat asettaa terapiakäynnille. Tapaamisen jälkeen lomake hävitetään.

Terapeutti auttaa sinua pohtimaan tilannettasi, tunnistamaan voimavarojasi ja taitojasi. Keskustelussa voit löytää uusia näkökulmia ja asettaa sopivia tavoitteita. Terapeutti kysyy kysymyksiä ja ohjaa keskustelua tavoitteidesi mukaan.

Valmiita ratkaisuja ei ole, mutta keskustelu auttaa ymmärtämään itseäsi ja löytämään keinoja selvitä hankalista ajatuksista. Lopuksi pohditaan, miten voit hyödyntää keskustelua jatkossa.

Walk in terapiassa ei kerätä tietojasi. Terapeutti voi tehdä muistiinpanoja tapaamisen aikana, mutta ne eivät sisällä henkilötietoja, vaan keskittyvät voimavaroihin, taitoihin, tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Saat halutessasi muistiinpanot mukaasi.

Nuori naisoletettu keskustelemassa walk in terapiassa.

Ketkä toimivat Walk in terapeutteina?

Terapeuttien ammattitaito ja koulutus

Walk in terapia -pisteiden terapeuteilla on soveltuva ammatillinen pohjakoulutus, psykoterapeutin tai lyhytterapeutin koulutus tai vähintään 20 opintopisteen laajuiset opinnot terapeuttisista menetelmistä sekä työkokemusta sosiaali-, kasvatus- tai terveysalalta sekä ihmisten auttamisesta.

Myös terapiaopiskelijat voivat päivystää, joilla on riittävä määrä opintoja ja kokemusta. Terapeutit voivat työskennellä pisteillä sekä vapaaehtoisina että palkattuina.

Päivi Pulakka.

Lisätietoja:

Päivi Pulakka

Projektisuunnittelija, Walk in terapian toimipisteiden käynnistäminen ja tuki
paivi.pulakka@lnk.fi
044 747 1656
Elina Plihtari.

Lisätietoja:

Elina Plihtari

Projektisuunnittelija, Walk in terapian koulutuskokonaisuudet, terapeuttien verkosto
elina.plihtari@lnk.fi
044 739 3125