Walk in terapia ammattilaisille

Walk in terapia on laadukasta ja turvallista terapiapalvelua, joka täydentää Suomessa olevien mielen hyvinvoinnin palvelujen verkostoa.

Walk in terapia ammattilaisille

Walk in terapia täydentää Suomessa olevia mielen hyvinvointia tukevia palveluja tarjoamalla apua nopeasti ja käytännönläheisesti, vastaten matalalla kynnyksellä keskusteluavun tarpeeseen. Palvelua toteutetaan käynti kerrallaan -terapian ja ratkaisukeskeisen viitekehyksen menetelmillä.

Walk in terapia takaa asiakkaalle laadukkaan ja turvallisen terapiapalvelun. Walk in terapia on suunnattu pääasiassa alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Alaikärajaksi on määritelty 12 vuotta ja siinä on huomioitu palvelun luonne, soveltuvuus ja resurssit. Walk in terapia vaatii sellaista itseohjautuvuutta, jota lapsilta ei voi odottaa. Walk in terapeutin tutkinto- ja osaamisvaatimukset eivät myöskään nykyisellään huomioi pienten lasten kohtaamiseen vaadittavaa erityisosaamista. Alaikäraja on suositus, jolloin toimijat voivat määrittää sen halutessaan toisin omien paikallisten resurssien ja tarpeiden mukaisesti.

Lasten ja nuorten keskus koordinoi Walk in terapiaa valtakunnallisesti. Kehitämme toimintaa jatkuvasti yhdessä paikallisten toteuttajien kanssa. Walk in terapia on Lasten ja nuorten keskukselle rekisteröity tavaramerkki.

Tapahtumat

Vaativat kohtaamiset asiakastyössä -koulutuksen materiaali

Walk in intra

Intrasta löydät Walk in terapia -toimijoille tarkoitetut materiaalit. Materiaaleja päivitetään tarpeiden mukaan. Intra on suojattu salasanalla.

Walk in terapian toimintaperiaatteet

Walk in terapiaa toteuttavat paikallisesti moniammatillisessa yhteistyössä esimerkiksi seurakunnat, kunnat, Ohjaamot ja järjestöt. Walk in terapiaa toteuttavat tahot tekevät palvelun toteutuksessa paikallisesti sopivia ratkaisuja valtakunnallisten toimintaperiaatteiden mukaan:

Käynti kerrallaan -terapia – mitä se on?

Walk in terapia on käynti kerrallaan -terapiaa (englanniksi single session therapy). Käyntien määrää ei sovita ennakkoon, vaan asiakas päättää itse, kuinka monta kertaa haluaa käydä. Terapeutti voi vaihdella eri kerroilla. Käyntien määrän lisäksi asiakas määrittää joka kerralle aiheen.

Käynti kerrallaan -terapia ei ole oma terapiasuuntauksensa, vaan työskentelyote, joka sisältää esimerkiksi ratkaisukeskeisen terapian elementtejä. Käynti kerrallaan -terapiassa pyritään tunnistamaan asiakkaan muutostarpeet, muodostamaan tavoitteita, ja löytämään resursseja ja voimavaroja. Jokaisen käynnin lopuksi asiakkaan kanssa arvioidaan työskentelyn hedelmällisyyttä, ja häntä kehotetaan miettimään, mitä ottaa istunnosta mukaan ja kokeeko tarvetta lisäkäynneille.

Psykoterapeutti ja professori Windy Dryde kertoo videolla käynti kerrallaan -terapian menetelmistä (englanniksi).

Käynti kerrallaan -terapia on

Walk in terapian käynnistäminen

Etsimme uusia yhteistyökumppaneita ja autamme Walk in terapia -toiminnan käynnistämisessä! Kehitämme Walk in terapian yhteisiä käytäntöjä, markkinoimme toimintaa ja mittaamme vaikuttavuutta yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Emme valitettavasti voi tukea toimipisteitä taloudellisesti.

Walk in terapian toimipisteet organisoidaan paikallisesti, valtakunnallisten toimintaperiaatteiden mukaan. Useat toimipisteet toimivat tiiviissä yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Organisoinnista paikallisesti voi vastata esimerkiksi seurakunta, kunta, kaupunki tai järjestö. Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan vapaaehtoiseksi terapeutiksi, ota yhteyttä lähimpään Walk in terapian toimipisteeseen tai Lasten ja nuorten keskuksen Walk in terapian suunnittelijaan.

Olisitko kiinnostunut aloittamaan Walk in terapiaa omalla paikkakunnallasi?

Walk in terapian materiaalit

Lasten ja nuorten keskuksen Walk in terapian materiaalit on tarkoitettu vastaanottopisteiden työntekijöille sekä vapaaehtoisille terapeuteille. Materiaalien ja muun tuen käyttäminen edellyttää paikallisen Walk in terapian vastaanottopisteen sitoutumista valtakunnallisiin toimintaperiaatteisiin ja Walk in terapian brändiin.

Vastaanottopisteet sitoutuvat myös käyttämään palautelomakkeita. Lasten ja nuorten keskus kerää vastaanottopisteiltä palautekoonnit ja kävijämäärät puolivuosittain tilasto- ja vaikuttavuustiedon koontia varten.

Tarjoamme:

Walk in terapian koulutusstipendit

Koulutusstipendit ovat tällä erää myönnetty ja haku on päättynyt. Tiedotamme tällä sivulla myöhemmin mahdollisista uusista hauista.

Usein kysytyt kysymykset

Miten kirkko liittyy Walk in terapiaan?

Walk in terapia on tarkoitettu jokaiselle uskonnollisesta vakaumuksesta, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Walk in terapiassa on kyse vain ja ainoastaan mielen hyvinvoinnin tukemisesta terapeuttisilla menetelmillä ratkaisukeskeisestä viitekehyksestä käsin. Walk in terapiaa toteuttavat seurakuntien lisäksi myös kunnat ja järjestöt.

Käynti kerrallaan -terapiaa on kehitetty 1990-luvulta alkaen, ja sitä tarjotaan walk in -klinikoilla ja ajanvarauksella Suomen lisäksi Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Espanjassa, Italiassa, Australiassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa.

Käynti kerrallaan -terapiaa toteutetaan kansainvälisesti sekä yksilö- että pari- ja perheterapiana. Suomeen toimintamalli rantautui vuonna 2021 Kirkkohallituksen ja Tampereen seurakuntayhtymän kokeiluna.

Walk in terapia on kasvanut valtakunnalliseksi toiminnaksi ja toimintaa on koordinoinut syksystä 2022 alkaen Lasten ja nuorten keskus.

Molemmat palvelut on suunnattu nuorille, palvelut ovat maksuttomia ja nuori voi tulla tapaamiseen anonyymisti. Walk in terapia perustuu ratkaisukeskeisen lyhytterapian periaatteisiin ja metodeihin. Walk in talk on ammatillista keskusteluapua ja päivystäjinä toimii nuorisotyön ammattilaisia.

Sisältö

Elina Plihtari.

Lisätietoja:

Elina Plihtari

Projektisuunnittelija, Walk in terapian koulutuskokonaisuudet, terapeuttien verkosto
elina.plihtari@lnk.fi
044 739 3125