Walk in terapia ammattilaisille
Walk in terapia täydentää Suomessa olevia mielen hyvinvointia tukevia palveluja tarjoamalla apua nopeasti ja käytännönläheisesti, vastaten matalalla kynnyksellä keskusteluavun tarpeeseen. Palvelua toteutetaan käynti kerrallaan -terapian ja ratkaisukeskeisen viitekehyksen menetelmillä.
Walk in terapia takaa asiakkaalle laadukkaan ja turvallisen terapiapalvelun. Walk in terapia on suunnattu pääasiassa alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Alaikärajaksi on määritelty 12 vuotta ja siinä on huomioitu palvelun luonne, soveltuvuus ja resurssit. Walk in terapia vaatii sellaista itseohjautuvuutta, jota lapsilta ei voi odottaa. Walk in terapeutin tutkinto- ja osaamisvaatimukset eivät myöskään nykyisellään huomioi pienten lasten kohtaamiseen vaadittavaa erityisosaamista. Alaikäraja on suositus, jolloin toimijat voivat määrittää sen halutessaan toisin omien paikallisten resurssien ja tarpeiden mukaisesti.
Lasten ja nuorten keskus koordinoi Walk in terapiaa valtakunnallisesti. Kehitämme toimintaa jatkuvasti yhdessä paikallisten toteuttajien kanssa. Walk in terapia on Lasten ja nuorten keskukselle rekisteröity tavaramerkki.
Tapahtumat
Vaativat kohtaamiset asiakastyössä -koulutuksen materiaali
Walk in intra
Intrasta löydät Walk in terapia -toimijoille tarkoitetut materiaalit. Materiaaleja päivitetään tarpeiden mukaan. Intra on suojattu salasanalla.
Walk in terapian toimintaperiaatteet
Walk in terapiaa toteuttavat paikallisesti moniammatillisessa yhteistyössä esimerkiksi seurakunnat, kunnat, Ohjaamot ja järjestöt. Walk in terapiaa toteuttavat tahot tekevät palvelun toteutuksessa paikallisesti sopivia ratkaisuja valtakunnallisten toimintaperiaatteiden mukaan:
- Toiminta on maksutonta, anonyymiä ja ilman ajanvarausta toteutuvaa ammatillista keskusteluapua. Paikkakunnilla voi olla walk in -toiminnan lisäksi käytössä ajanvaraus.
- Walk in terapia on käynti kerrallaan -terapiaa. Terapeutti sitoutuu ajatukseen, että kertakin ammatillista keskusteluapua voi riittää. Asiakas voi halutessaan käydä keskustelemassa myös useamman kerran, mutta terapeutti voi vaihdella eri kerroilla.
- Työskentelyote on ratkaisukeskeinen. Terapeutilla pitää olla soveltuva pohjakoulutus (esim. sosiaali- terveys- tai kasvatusalalta) sekä psykoterapeutin tai lyhytterapeutin koulutus tai vähintään 20 opintopisteen laajuiset opinnot terapeuttisista menetelmistä. Myös terapiaopiskelijat voivat päivystää, joilla on riittävä määrä opintoja ja kokemusta. Terapiakoulutus tulee olla suoritettu organisaatiossa, jossa koulutuksesta vastaavina toimivat Valviran hyväksymät kouluttajapsykoterapeutit (ent. VET).
- Toimintaa organisoiva taho vastaa paikallisen toiminnan organisoinnista ja terapeuttien pätevyysvaatimuksista. Se myös sitoutuu järjestämään terapeuteille työnohjausta, esimerkiksi yhteistyössä paikallisen perheasiain neuvottelukeskuksen kanssa.
Käynti kerrallaan -terapia – mitä se on?
Walk in terapia on käynti kerrallaan -terapiaa (englanniksi single session therapy). Käyntien määrää ei sovita ennakkoon, vaan asiakas päättää itse, kuinka monta kertaa haluaa käydä. Terapeutti voi vaihdella eri kerroilla. Käyntien määrän lisäksi asiakas määrittää joka kerralle aiheen.
Käynti kerrallaan -terapia ei ole oma terapiasuuntauksensa, vaan työskentelyote, joka sisältää esimerkiksi ratkaisukeskeisen terapian elementtejä. Käynti kerrallaan -terapiassa pyritään tunnistamaan asiakkaan muutostarpeet, muodostamaan tavoitteita, ja löytämään resursseja ja voimavaroja. Jokaisen käynnin lopuksi asiakkaan kanssa arvioidaan työskentelyn hedelmällisyyttä, ja häntä kehotetaan miettimään, mitä ottaa istunnosta mukaan ja kokeeko tarvetta lisäkäynneille.
Psykoterapeutti ja professori Windy Dryde kertoo videolla käynti kerrallaan -terapian menetelmistä (englanniksi).
Käynti kerrallaan -terapia on
-
Oikea-aikaista:
Työskentelyote tukee ennaltaehkäisevää sekä oikea-aikaista avun saantia. Tutkitusti merkittävä osa asiakkaista hyötyy yhdestä oikea-aikaisesti saadusta istunnosta ja kokee sen riittävänä. Yksi tapaaminen sisältää alkukartoituksen ja terapeuttisen keskustelun kaikki osat aina loppupalautteeseen saakka. -
Strukturoitua keskustelua:
Kun keskitytään pinnalla olevaan haasteeseen ja ongelmaan, myös ratkaisuja hyvin vaikeissakin tilanteissa löytyy ihmisen omasta historiasta, vahvuuksista, voimavaraoista ja läheisistä ihmisistä. -
Asiakaslähtöistä:
Asiakas on oman tilanteensa asiantuntija ja paras määrittelemään omat tavoitteensa. Tällöin ihmisen oma resilienssi vahvistuu. Terapeutilla on kuitenkin aktiivinen rooli ohjata keskustelua huolipuheesta kohti tulevaisuus- ja voimavarakeskeistä puhetta. On tärkeää antaa tilaa huolten läpikäymiselle, mutta on hyvä, että valtaosa ajasta käytetään ratkaisuyritysten etsimiseen. -
Tuloksellista yhteistyötä:
Asiakas on oman tilanteensa asiantuntija ja paras määrittelemään omat tavoitteensa. Tällöin ihmisen oma resilienssi vahvistuu. Terapeutilla on kuitenkin aktiivinen rooli ohjata keskustelua huolipuheesta kohti tulevaisuus- ja voimavarakeskeistä puhetta. On tärkeää antaa tilaa huolten läpikäymiselle, mutta on hyvä, että valtaosa ajasta käytetään ratkaisuyritysten etsimiseen. -
Tavoitteellista:
Keskustelun jälkeen asiakkaalla voi olla kokemus kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta, toiveikkaampi suhtautuminen tulevaisuuteen, elämäntilanteeseen liittyvä stressi vähentynyt, toimijuuden kokemus vahvistunut ja lisääntynyt, uusia näkökulmia ja ratkaisuja tilanteeseensa, omanarvontunne palautunut ja vahvistunut, edistymisen tunne vahvistunut ja hänellä on myönteinen kokemus yhteistyöstä.
Walk in terapian käynnistäminen
Etsimme uusia yhteistyökumppaneita ja autamme Walk in terapia -toiminnan käynnistämisessä! Kehitämme Walk in terapian yhteisiä käytäntöjä, markkinoimme toimintaa ja mittaamme vaikuttavuutta yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Emme valitettavasti voi tukea toimipisteitä taloudellisesti.
Walk in terapian toimipisteet organisoidaan paikallisesti, valtakunnallisten toimintaperiaatteiden mukaan. Useat toimipisteet toimivat tiiviissä yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Organisoinnista paikallisesti voi vastata esimerkiksi seurakunta, kunta, kaupunki tai järjestö. Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan vapaaehtoiseksi terapeutiksi, ota yhteyttä lähimpään Walk in terapian toimipisteeseen tai Lasten ja nuorten keskuksen Walk in terapian suunnittelijaan.
Olisitko kiinnostunut aloittamaan Walk in terapiaa omalla paikkakunnallasi?
- Ensimmäinen askel on yhteistyöverkoston luominen. Toiminnalle tarvitaan tilat sekä terapeutit. Yhteistyötaho voi hyvin olla esimerkiksi järjestö. Aina parempi, jos tila/paikka on sellainen, jossa nuoret jo valmiiksi käyvät. Walk in terapiaa voi toteuttaa myös oppilaitoksissa. Toimintamalleja on monenlaisia.
- Osa toteuttaa toimintaa kunnan ja seurakunnan yhteistyössä esimerkiksi siten, että kunnan tai kaupungin Ohjaamo tai kirjasto tarjoaa tilat ja seurakunta rekrytoi ja koordinoi vapaaehtoisia terapeutteja. Joissakin paikoissa terapeutit ovat seurakunnan työntekijöitä. Joissakin paikoissa terapeutit ovat vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita terapeutteja tai terapeuttiopiskelijoita. Esimerkiksi ratkaisukeskeisiä lyhytterapeuttiopiskelijoita on monilla paikkakunnilla ja heillä on usein tarve tehdä opintoihin noin 100 tuntia asiakasharjoittelua.
- Paikkakunnan koosta riippuen terapeutteja voi päivystää illassa 1–3 ja asiakkaita voi käydä illassa noin 0–5. Markkinoinnilla ja viestinnällä on suuri merkitys toiminnassa.
- Olkaa yhteydessä Lasten ja nuorten keskuksen Walk in terapian työntekijöihin, jotta saatte käyttöönne viestintä- ja markkinointimateriaalia, logot, lomakepohjat sekä Walk in terapiaa organisoivien tahojen ja terapeuttien yhteisön.
Walk in terapian materiaalit
Lasten ja nuorten keskuksen Walk in terapian materiaalit on tarkoitettu vastaanottopisteiden työntekijöille sekä vapaaehtoisille terapeuteille. Materiaalien ja muun tuen käyttäminen edellyttää paikallisen Walk in terapian vastaanottopisteen sitoutumista valtakunnallisiin toimintaperiaatteisiin ja Walk in terapian brändiin.
Vastaanottopisteet sitoutuvat myös käyttämään palautelomakkeita. Lasten ja nuorten keskus kerää vastaanottopisteiltä palautekoonnit ja kävijämäärät puolivuosittain tilasto- ja vaikuttavuustiedon koontia varten.
Tarjoamme:
- Tukea vastaanottopisteille muun muassa yhteistyöverkoston kokoamiseen, markkinointiin sekä palveluohjaukseen liittyvissä kysymyksissä.
- Valtakunnallisen verkoston ja yhteisiä etäkokoontumisia, jotka tukevat toiminnan kehittämistä.
- Koulutusstipendejä saadun rahoituksen turvin. Stipendien avulla tuemme Walk in terapeuttina toimimista mahdollistavia koulutuksia. Lue stipendeistä lisää alta.
- Lisäkoulutuksia, seminaareja ja materiaaleja Walk in terapian terapeuteille.
- Walk in terapia -brändin tuomaa näkyvyyttä. Paikallisen pisteen hyödynnettävissä on toimintaa tukevaa viestintä- ja markkinointimateriaalia (mm. logot, esite- ja somepohjat, lehdistötiedotepohja).
- Walk in terapiaan liittyvän alkukartoituslomakkeen sekä palautelomakepohjat.
- Tilastointi- ja vaikuttavuustietoa valtakunnallisesti Walk in terapiasta paikallisesti hyödynnettäväksi.
- Walk in terapian käsikirjan, joka auttaa vastaanottopisteen perustamisessa. Materiaali valottaa esimerkiksi tilaan, terapeutteihin ja yhteistyökumppaneihin liittyviä kysymyksiä. (tekeillä)
Walk in terapian koulutusstipendit
Koulutusstipendit ovat tällä erää myönnetty ja haku on päättynyt. Tiedotamme tällä sivulla myöhemmin mahdollisista uusista hauista.
Usein kysytyt kysymykset
Miten kirkko liittyy Walk in terapiaan?
Walk in terapia on tarkoitettu jokaiselle uskonnollisesta vakaumuksesta, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Walk in terapiassa on kyse vain ja ainoastaan mielen hyvinvoinnin tukemisesta terapeuttisilla menetelmillä ratkaisukeskeisestä viitekehyksestä käsin. Walk in terapiaa toteuttavat seurakuntien lisäksi myös kunnat ja järjestöt.
Mistä Walk in terapia on lähtöisin?
Käynti kerrallaan -terapiaa on kehitetty 1990-luvulta alkaen, ja sitä tarjotaan walk in -klinikoilla ja ajanvarauksella Suomen lisäksi Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Espanjassa, Italiassa, Australiassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa.
Käynti kerrallaan -terapiaa toteutetaan kansainvälisesti sekä yksilö- että pari- ja perheterapiana. Suomeen toimintamalli rantautui vuonna 2021 Kirkkohallituksen ja Tampereen seurakuntayhtymän kokeiluna.
Walk in terapia on kasvanut valtakunnalliseksi toiminnaksi ja toimintaa on koordinoinut syksystä 2022 alkaen Lasten ja nuorten keskus.
Mikä ero on Walk in terapialla ja Walk in talkilla?
Molemmat palvelut on suunnattu nuorille, palvelut ovat maksuttomia ja nuori voi tulla tapaamiseen anonyymisti. Walk in terapia perustuu ratkaisukeskeisen lyhytterapian periaatteisiin ja metodeihin. Walk in talk on ammatillista keskusteluapua ja päivystäjinä toimii nuorisotyön ammattilaisia.