Vanhemmuuden tukeminen auttaa parhaimmillaan lapsen tervettä kehitystä, parantaa perheen hyvinvointia ja mielenterveyttä. Tuki luo turvallisempaa kasvuympäristöä, helpottaa työn ja perhe-elämän yhdistämistä sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä. Vanhempien tukeminen ehkäisee ongelmien kasaantumista ja parantaa koko yhteiskunnan hyvinvointia.
Kehitämme jatkuvasti toimintoja vanhemmuuden tueksi. Tutustu toimintamalleihimme!
Murehdintaklubit – vertaistukea vanhemmuuteen verkossa
Murehdintaklubit ovat verkossa toimivia matalan kynnyksen vertaisryhmiä vanhemmille ja muille lapsen elämän tärkeille aikuisille. Murehdintaklubeissa aikuiset voivat keskustella vapaasti vanhemmuuteen liittyvistä ajankohtaisista aiheista, huolista ja kokemuksista. Murehdintaklubien tavoiteena on luoda turvallisempi tila vertaiskeskustelulle ja varmistaa helppo osallistuminen vaikka kotisohvalta käsin.
Murehdintaklubin järjestäminen
Murehdintaklubi on kouluille ja seurakunnille suunniteltu malli verkossa toimiviin vanhempainiltoihin. Murehdintaklubeja voi järjestää myös yhteistyössä muiden toimijoiden, esimerkiksi päiväkotien, harrastusryhmien ja partion kanssa. Murehdintaklubit on suunniteltu toteutettavaksi tyypillisesti neljän tapaamisen sarjana. Tapaamiset koostuvat keskusteluista ja puheenvuoroista ja kestävät yleensä noin 45 minuuttia.
Murehdintaklubeja on järjestetty eri puolilla Suomea. Toimintamalli käynnistyi vuonna 2021 Mikkelissä seurakunnan ja yläkoulun yhteistyönä. Jos toivot Lasten ja nuorten keskuksen mukaan toteuttamaan Murehdintaklubia tai sinulla on mielessäsi aihe, jota olisi tärkeää käsitellä, ole yhteydessä!
Meidän luokka – yhteisöllisyyttä ja tukea monikulttuurisiin koululuokkiin
Meidän luokka on matalan kynnyksen vertaistoimintaa ja pitkäkestoista työskentelyä yksittäisen koululuokan kanssa. Toiminta on kehitetty Hyvän arjen rakentajat -ohjelman puitteissa vuonna 2023 ja se on käytössä Vantaan Havukoskella. Toiminta on suunniteltu erityisesti monikulttuuriseen toimintaympäristöön, mutta on skaalattavissa myös erilaisiin toimintaympäristöihin.
Meidän luokka -toiminnan tavoitteet
Meidän luokka -toiminnassa vahvistetaan vanhempien osallisuutta ja luodaan vastavoimaa syrjäytymiselle edistämällä koko perheen hyvinvointia. Lapsiperheiden vanhemmille toiminta tuo vertaistukea ja mahdollistaa sosiaalisen kuulumisen ja yhteisöllisyyden. Lasten koettu turvallisuuden tunne vahvistuu, kun koululuokan yhteisöllisyyttä vahvistetaan ja vanhemmat ryhmäytyvät. Turvallinen ja tuttu luokkayhteisö luo lapsen kasvulle ja kehitykselle hyvän pohjan.
Mitä Meidän luokka -toiminnassa tehdään?
Meidän luokka -toimintaa järjestetään yksittäiselle tai useammalle luokalle ja luokan mukana kuljetaan useamman vuoden, esimerkiksi alakoulun 1–6 vuosiluokkien ajan. Toiminnan puitteissa järjestetään luokille retkiä ja tapahtumia ja vanhemmille yhteistä aikaa keskustella ja tutustua toisiinsa. Lisäksi vahvistetaan vanhempien tietoisuutta paikallisista palvelujärjestelmistä sekä perheen tuen ja toiminnan mahdollisuuksista.
Myös opettajat saavat Meidän luokka -yhteistyöstä tukea sekä omaan opetustyöhön sekä yhteistyöhön vanhempien kanssa.
Sopisiko Meidän luokka -toiminta sinun paikkakunnallesi?
Meidän luokka -toiminnalla voidaan vaikuttaa lapsiperheiden yksinäisyyden kokemukseen luoden tila, jossa perheet tulevat kuulluksi ja kohdatuksi. Jos olet kiinnostunut Meidän luokka -mallista ja mietit toiminnan käynnistämistä omalla alueellasi ole yhteydessä!