Vastuullisuus

Meidän tavoitteena on lapsilähtöinen Suomi

Lasten ja nuorten keskuksen tavoitteena on lapsilähtöinen Suomi, jossa jokaisella on elämässään turvallinen aikuinen. Toimimme valtakunnallisesti lähes 300 jäsenseurakuntamme sekä lukuisten kunta-, hyvinvointialue- ja järjestöyhteistyökumppaniemme kanssa.

Vahvistamme lasten, nuorten ja perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia tarjoamalla esimerkiksi tukea arjen haasteisiin, luomalla ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen toimintamalleja sekä tuomalla turvallisia aikuisia lasten ja nuorten arkeen.

Luomme vastuullisempaa tulevaisuutta yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Toimintamme luo edellytyksiä niin ekologiselle kestävyydelle kuin sosiaalisesti turvalliselle ja täysipainoiselle kasvualustalle. Vaikutamme aktiivisesti myös yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja asenteisiin, jotka edistävät lasten ja nuorten oikeuksia ja hyvinvointia.

Lähde kumppaniksemme luomaan yhä kestävämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta lapsille ja nuorille!

Ehkäisemme yhdessä ulkopuolisuutta

Tavoitteenamme on, ettei kukaan lapsi, nuori tai perhe joutuisi kokemaan yksinäisyyttä tai ulkopuolisuutta.

Työllämme vahvistamme osaamista, toimintamalleja, rakenteita ja ympäristöjä, jotta jokainen voisi tuntea kuuluvansa johonkin ja olevansa arvokas omana itsenään. Katsomme maailmaa lapsen ja nuoren näkökulmasta ja kanssa – erityinen silmäterämme on haavoittuvassa asemassa oleva lapsi tai nuori.

Ulkopuolisuuden ehkäisyn toimintamallimme ovat käytössä valtakunnallisesti:

Vahvistamme lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia

Osallisuus tarkoittaa meille osallisuutta omassa elämässä, osallisuutta yhteisöissä ja osallisuutta yhteisestä hyvästä. Osallisuus on sekä toimimista ja vaikuttamista että olemista ja yhteisöön kuulumista.

Tavoitteenamme on luoda, edistää ja kehittää toimintamalleja ja -tapoja, jotka vahvistavat lasten ja nuorten osallisuutta kirkossa ja muualla yhteiskunnassa. Kehitämme toimintaa, jolla pyrimme turvaamaan kaikkien lasten ja nuorten sekä perheiden osallistumisen.

Osallisuustyömme konkretisoituu useiden eri toimintojen ja toimintamallien kautta:

Eettiset periaatteemme

Toivotamme jokaisen tervetulleiksi kaikkiin tiloihimme ja toimintaamme riippumatta sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Olemme sitoutuneita vastustamaan ja puuttumaan kaikenlaiseen syrjintään kaikessa toiminnassamme. Käytössämme ovat turvallisemman tilan periaatteet, jotka on luotu yhdessä Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä Navin kanssa. Toimitiloissamme ja tapahtumissamme huomioimme saavutettavuuden niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisesti.

Järjestössämme on käytössä paikallisesti sovittu palkkausjärjestelmä, ja teemme tasa-arvolain mukaista palkkakartoitusta joka toinen vuosi. Olemme perheystävällinen työpaikka ja noudatamme myös ikäkausijohtamisen periaatteita huomioiden työntekijöidemme muuttuvat elämäntilanteet.

Ympäristövastuu

Sitoudumme kansallisiin ja kansainvälisiin ilmastosopimuksiin ja kansallisiin kestävän kehityksen ohjelmiin sekä pyrimme rakentamaan ilmastollisesti ja ekologisesti kestävää tulevaisuutta yhdessä lasten, nuorten ja heitä tukevien aikuisten kanssa. Rohkaisemme nuoria muuttamaan ahdistuksen aktiiviseksi toiminnaksi ympäristöasioiden hyväksi.

Omassa toiminnassamme pyrimme minimoimaan ilmastovaikutukset muun muassa seuraavasti:

Kumppanuudet ja yhteistyö

Vaikutamme aktiivisesti monissa kestävää tulevaisuutta sekä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevissa verkostoissa ja työryhmissä, kuten Osallistujien Suomi, Valtion nuorisoneuvosto, Lastensuojelun keskusliiton hallitus ja neuvottelukunta, Kirkon kasvatuksen yhteisen kehittämisen työryhmä, Sateenkaarinuorisotyön verkosto, Kuntien erityisnuorisotyönohjaajien verkosto, Valtakunnallinen parisuhdeverkosto, Valtakunnallinen perhekeskus ja kohtaamispaikka verkosto THL, Eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan edistämisryhmä, Pähkinänsärkijät-verkosto ja erityislapsiperheiden verkosto.

Edistämme nuorten kansainvälistä solidaarisuutta yhteistyössä Suomen evankelisluterilaisten seurakuntien ja muiden yhteistyökumppaniemme, erityisesti Suomen lähetysseuran, Kirkon Ulkomaanavun ja Taksvärkki ry:n kanssa. Tuemme nuorten kansainvälistä vaikuttamista ja vastuunkantoa globaaleissa kysymyksissä, kuten ilmasto-, ympäristö-, ihmisoikeus- ja kehityskysymyksissä sekä välitämme tietoa näihin liittyvistä kampanjoista.

Vapaaehtoistyö

Ammattitaitoiset ja turvalliseksi tunnistettavat vapaaehtoiset ovat monen toimintamme kulmakivi. Huolehdimme vapaaehtoisten osaamisen kehittämisestä paikallisesti ja valtakunnallisesti koulutuksella sekä erilaisilla yhteisö- ja virkistystapahtumilla.

Toivomme toimintamme vapaaehtoisiksi henkilöitä erilaisista taustoista ja kokemuksista. Erilaiset vapaaehtoiset tarjoavat toimintamme kautta myös erilaisia kontaktipintoja siellä oleville lapsille ja nuorille.

Lapsille ja nuorille vapaaehtoistyö tarjoaa mahdollisuuksia osallisuuteen, oppimiseen sekä parhaimmillaan antaa tukea koulutus- ja urapolulla. Lasten ja nuorten vapaaehtoisuus on myös tärkeä voimavara toiminnan kehittämisessä yhä enemmän kohderyhmän tarpeita ja toiveita vastaavaksi.

Mikko Mäkelä.

Lisätietoja:

Mikko Mäkelä

Toiminnanjohtaja
mikko.makela@lnk.fi
050 439 1968