Päätösten lapsivaikutusten arviointi (LAVA) on työkalu ja menetelmä, jonka avulla toimintaa ja päätöksentekoa tarkastellaan lasten edun näkökulmasta. Lapsivaikutusten arviointia on Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti toteutettava koko yhteiskunnassa kaikilla päätöksenteon tasoilla.
Lapsivaikutusten arvioinnin avulla:
- selvitetään, mitkä asiat vaikuttavat lapsen etuun
- kuunnellaan lapsia, nuoria ja heidän perheitään
- tunnistetaan ennalta vaikutuksia, joita päätöksellä on mahdollisesti lapsille, nuorille ja heidän perheilleen
- huomioidaan nämä vaikutukset päätöksenteossa lasten ja nuorten parhaaksi
- vahvistetaan lasten ja nuorten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia
Lisätietoa lapsivaikutusten arvioinnista:
Lapsivaikutusten arvioinnin tekeminen
Lapsivaikutusten arvioinnin tekeminen on osa päätöksen valmistelijan työtä. Käytännössä LAVAn tekemiseen voivat osallistua useat eri tahot, kuten työntekijät ja luottamushenkilöt.
Lapsivaikutusten arvioimiseen tarvitaan tietoa siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin kannalta. Tietoa saa erilaisista tilastoista ja tilastoviranomaisilta, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Nuorisobarometrista. Usein parhaimpia asiantuntijoita ovat lapset ja nuoret itse.
Arvokasta tietoa paikallisesti saa nuorten vaikuttajaryhmältä, seurakunnan kasvatuksen ja diakonian työntekijöiltä, lapsiasiahenkilöiltä ja luottamushenkilöiltä.
Apuvälineitä arvioinnin tekemiseen:
LAVA-ryhmä ja nuorten vaikuttajaryhmä lapsivaikutusten arvioinnin tukena
Toimiva keino huolehtia lapsivaikutusten arvioinnista on perustaa LAVA-ryhmä. Esimerkiksi Kotka-Kymin seurakunnassa toimii LAVA-ryhmä, jonka kautta kaikki hallinnollisten elinten asialistat kulkevat ennen lähtemistään valtuutetuille.
LAVA-ryhmä ottaa kantaa lapsivaikutuksiin ja se koostuu kasvatuksen viranhaltijoista, luottamushenkilöistä, nuorten vaikuttajaryhmän jäsenistä sekä seurakunnan lapsiasiahenkilöstä. Ryhmä kokoontuu tarvittaessa ja pääosin etänä, keskimäärin joka toinen viikko riippuen hallinnollisten elinten kokousaikatauluista.
Myös Nuorten vaikuttajaryhmät tarjoavat mahdollisuuden lasten ja nuorten äänen kuulemiseen kaikessa seurakunnan päätöksenteossa. Nuorten vaikuttajaryhmä luo lapsiasiahenkilölle yhden kiinteän kuulemisryhmän lapsivaikutusarviointia tehdessä.