Kaikessa lasten ja nuorten kanssa tehtävässä työssä tulisi noudattaa turvallisemman tilan periaatteita. Turvallisemman tilan periaatteet on hyvä luoda yhdessä nuorten kanssa, jolloin niihin on helpompi sitoutua.
Sisältö
Mitä turvallisempi tila tarkoittaa?
On tärkeää tiedostaa, että kaikilla meistä on ennakkoluuloja liittyen asioihin tai ilmiöihin, jotka ovat meille vieraita ja teemme oletuksia. Syrjintä voi näyttäytyä (esimerkiksi, mutta ei ainoastaan) homo- ja transfobiana, seksisminä, rasismina, ikä- tai luokkasyrjintänänä tai kyvykkyysnormeina. Koska teemme koko ajan oletuksia toisista, on tärkeää tiedostaa omat oletukset, olla avoimia ja kuunnella.
Turvallisemman tilan periaatteet auttavat meitä huomioimaan tämän suhteessa toisiin. Pyrimme välttämään kieltä, joka loukkaa tai vahingoittaa toisia. Kun mokaamme, pyydämme anteeksi ja pyrimme välttämään saman virheen tekemistä uudestaan. Kun jokainen tulee kohdatuksi omana itsenään eikä kenenkään tarvitse pelätä syrjintää tai häirintää, toteutuvat myös avoimen vuorovaikutuksen, oppimisen ja kohtaamisen tavoitteet paremmin.
Turvallisemman tilan periaatteisiin sitoutuminen edellyttää, että aikuiset puuttuvat tilanteisiin, joissa periaatteet vaarantuvat.
Lasten ja nuorten keskuksen turvallisemman tilan periaatteet
Lasten ja nuorten keskus on sitoutunut seuraaviin turvallisemman tilan periaatteisiin, jotka on luonut Ilona Rantala yhdessä NAVI:n (Nuorten aikuisten vaikuttajaryhmä) jäsenten kanssa. Periaatteita voi hyödyntää omien turvallisemman tilan periaatteiden luomisessa.
1. En oleta toisista
Jokainen saa määritellä itsensä sekä kertoa itsestään sen, mitä haluaa – tiedostan moninaisuuden, en levitä stereotypioita.
2. Kunnioitan jokaista.
Kunnioitan omia rajojani sekä toisten rajoja.
3. Kuuntelen toisia ja tulen kuulluksi.
Keskityn sanavalintoihini, ja tunnistan, että kaikki eivät ajattele samoin kuin minä – turvallisempi tila keskusteluissa.
4. Olen avoin, ennakkoluuloton ja kannustava, kun kohtaan toisia.
5. Jokaisella on hengellisesti ja henkisesti turvallinen olla
– en painosta, tuomitse, kyseenalaista tai oleta hengellisellä tai henkisellä tasolla muista.
6. Jos on kysyttävää, kysyn
– jos osaan vastata muiden pulmiin, vastaan ja autan.
7. Rentoudun ja olen oma itseni tässä ryhmässä.
Olen valmiina oppimaan uutta ja kehittymään.
8. Jos huomaan häirintää tai epäasiallista käytöstä,
puutun siihen välittömästi ja/tai keskustelen tilanteesta häirintäyhdyshenkilön kanssa.
Turvallisemman seurakunnan periaatteet
Turvallisen seurakunnan teemasta Kirkkohallitus on tehnyt materiaalin, jossa on ohjeistuksia niin fyysisen, psyykkisen kuin seksuaalisen turvallisuuden näkökulmasta.
Lisätietoja turvallisemman tilan periaatteista
- Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hankkeessa on luotu turvallisemman toiminnan malliohjeet, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Ohjeissa huomioidaan sateenkaari-identiteetin ja uskonnollisuuden ohella muun muassa toimintakyky, terveydentila, perhemuoto ja kansallinen ja etninen alkuperä. Tavoitteena on, että kaikki ihmiset kohdataan yhdenvertaisesti riippumatta mistään henkilökohtaisesta ominaisuudesta. Ohjeessa on huomioitu myös se, miten tulee toimia, jos kohtaa epäasiallista kohtelua. Linkki malliohjeisiin.
- Turvallisempi tila ei koske ainoastaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Autismiliiton sivulta löytyy esteettömyysohjelma, johon kannattaa tutustua, koska nuorisotyön kentällä kohdataan päivittäin erilaisia autismin kirjolla olevia nuoria.