Moottoripajojen toteuttajille

Moottoripajat vastaavat paikallisiin tarpeisiin. Lasten ja nuorten keskus tarjoaa moottoripajoille koulutusta, materiaaleja, tapahtumia, valtakunnallisen brändin ja tukea rahoitusmalleihin liittyvissä kysymyksissä.

Moottoripajatoiminnan käynnistäminen

Oletko kiinnostunut aloittamaan moottoripajatoimintaa paikkakunnallasi? Ota yhteyttä, niin autamme ideasi kehittämisessä!

Kaikki Lasten ja nuorten keskuksen koordinoimat moottoripajat toimivat yhteistyösopimuksella ja sitoutuneena toiminnan arvoihin. Toiminta on nuorikeskeistä, ammatillisesti ohjattua ja perustuu vertaisuuteen.

Toiminta keskittyy moottoreiden ympärille, pajoilla on selvät tavoitteet ja sekä nuoret, että vapaaehtoiset saavat tukea ja ohjausta. Moottoripajoilla huomioidaan turvallisuus, vakuutukset ja ympäristökasvatus.

Moottoripajan perustamisen askeleet

Nuori tekee temppua moottoripyörän päällä.

Erilaisia moottoripajoja: avointa toimintaa ja kouluyhteistyötä

Moottoripajoja on kymmenillä paikkakunnilla ympäri Suomea ja niiden toiminta muotoutuu paikallisten tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Pajoilla on viisi päätyyppiä, jotka eivät sulje toisiaan pois:

Nuorisotila, johon voi tulla vapaasti. Paja on avoinna 1–2 iltana viikossa. Tarjolla on pientä syötävää ja pajalla voi korjata omia kulkuneuvoja. Toiminnan järjestää yleensä kunta, seurakunta, 4H tai muu yhdistys. Pajaa pyörittävät pääosin vapaaehtoiset ohjaajat.

Reagoi nopeasti nuorten tarpeisiin ja liikennekäyttäytymiseen. Toimii samalla tavalla kuin avoin paja.

Toiminta aloitetaan nopeasti, kun paikkakunnalla ollaan huolissaan nuorten tilanteessa. Aluksi toiminnassa ei yleensä ole vapaaehtoisia ohjaajia, vaan nuorisotyöntekijät vetävät pajoja.

Akuuttipajat voivat myöhemmin muuttua avoimen toiminnan tai ryhmätoiminnan pajoiksi tai näiden yhdistelmäksi.

Avoin paja, jossa on talon omat kulkuneuvot korjattavaksi ja kisakäyttöön tuunattavaksi. Nämä pajat osallistuvat usein ajoharjoitustapahtumiin ja kisoihin. Kuka tahansa nuori voi tulla mukaan, mutta toiminta on tavoitteellisempaa kuin tavallisessa avoimessa pajassa. Jokaiselle kerralle on etukäteen suunniteltu, mitä kulkupeleille kulloinkin tehdään.

Pienryhmä, jossa työskennellään tavoitteellisesti 3–5 nuoren kanssa ja joka kokoontuu säännöllisesti tiettyinä päivinä.

Toiminnalla on selkeät tavoitteet nuorten haasteiden ja elämäntilanteen parantamiseen. Kulkuneuvot ovat talon puolesta ja niitä käytetään tavoitteiden saavuttamiseen.

Nuoret ohjautuvat ryhmiin koulun, sosiaalitoimen, etsivän nuorisotyön tai muun ammattitahon kautta. Ryhmiä vetävät nuorisotyön ammattilaiset, ja heillä voi olla apuna vapaaehtoisia ohjaajia.

Ryhmät kokoontuvat joko illalla tai koulupäivän aikana. Toiminta alkaa ja loppuu selkeästi määriteltyinä päivinä ja nuorten odotetaan osallistuvan säännöllisesti.

Yleensä päiväsaikaan toimiva paja, joka liittyy koulujen opetukseen ja työssäoppimiseen. Variaatioita on monenlaisia. Esimerkiksi JOPO-luokat voivat käydä pajalla yhtenä päivänä viikossa. TET-jakson voi yhdistää pajatoimintaan ja pienryhmäopetuksessa olevat oppilaat voivat hyvittää koulupoissaoloja.

Jotkut pajat toimivat ammattioppilaitosten yhteydessä ja niissä voi suorittaa työssäoppimisjaksoja tai toiminta voi olla suunnattu asuntolassa majoittuville opiskelijoille. Näissä pajoissa on myös talon omat kulkuneuvot.

Ryhmät kokoontuvat joko illalla tai koulupäivän aikana. Toiminta alkaa ja loppuu selkeästi määriteltyinä päivinä ja nuorten odotetaan osallistuvan säännöllisesti.

Materiaaleja työntekijöille ja vapaaehtoisille

Lasten ja nuorten keskuksen moottoripajatoiminnan materiaalien käyttö edellyttää paikallisen moottoripajan sitoutumista toiminnan valtakunnallisiin periaatteisiin ja moottoripajabrändiin. Uusien pajojen kanssa käydään periaatteet läpi ja tehdään yhteistyösopimus.

Ota yhteyttä Moottoripajatoiminnan työntekijöihin, Tapu Sirkkaan ja Veijo Kiviluomaan saadaksesi materiaalit käyttöösi.

Saatavilla olevat materiaalit

  • Käynnistämismateriaali: Kattaa pajan perustamiseen liittyvät asiat, kuten tilat, ohjaajat, vakuutukset, yhteistyökumppanit ja kustannusarvion.
  • Koulutusmateriaali: Vapaaehtoisille ohjaajille nuorten kohtaamiseen ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen.
  • Viestintä- ja markkinointimateriaali: Sisältää kuten roll-upeja, flyereita, esityspohjia, esittelyvideon, logoja ja muuta materiaalia.
  • Avustusmateriaali: Pohja avustuksen ja sponsorien hakemiseen.
  • Kilpailusäännöt: Säännöt valtakunnallisiin ja alueellisiin ajoharjoittelutapahtumiin.
  • Brändituotteet: T-paidat, hupparit, kassit ja mukit voi ostaa verkkokaupasta. Staff-tuotteiden ostoon liittyen ota yhteyttä Tapu Sirkkaan.

Vinkkejä, nuorisotutkimusta ja tietoa toiminnan tueksi

Sisältö

Veijo Kiviluoma

Lisätietoja:

Veijo Kiviluoma

Suunnittelija, ulkopuolisuuden ehkäisy, Moottoripajatoiminta (vastaava työntekijä)
veijo.kiviluoma@lnk.fi
044 743 7000
Tapu Sirkka

Lisätietoja:

Tapu Sirkka

Suunnittelija, ulkopuolisuuden ehkäisy, Moottoripajatoiminta, sukupuolisensitiivisyys
tapu.sirkka@lnk.fi
044 773 2058