Vinkit

Kummius on pieniä tekoja, joilla voi olla suuria vaikutuksia. Jos kaipaat uusia näkökulmia kummisuhteeseen, voit kääntyä myös oman seurakuntasi puoleen.
Ajankohtaisia vinkkejä ja inspiraatiota kummiuuteen löydät Kumminkaa-Facebook-sivulta – käy kurkkaamassa ja laita seurantaan!

Ideoita yökyläilyyn kummin kanssa

Kortti, jossa lukee Haluan tuntea sinut.

Miten tehdä yökyläilystä kummilapsen kanssa erityinen kokemus? Tässä yksi hauska idea:

Kirjoittakaa yhdessä erilaisia kysymyksiä lapuille ja kasatkaa ne väärinpäin pöydälle. Kysymykset voisivat olla vaikkapa:

  • Mikä oli suosikkileluni, kun olin pieni?
  • Mitä haluaisin tehdä kanssasi eniten?

Nostakaa lappuja vuorotellen ja vastatkaa kysymyksiin. Tämä on hauska ja rento tapa jutella, oppia toisistanne ja viettää mukava hetki – vaikkapa aamupalan lomassa!

Kummipäivän metsäseikkailu

1. Sormet sammaleelle

Lähdetään yhdessä tutkimaan luonnon salaperäistä olohuonetta! Kuvitellaan, että olemme salapoliiseja – laitetaan näkymättömät tutkijalasit päähän ja katsellaan luontoa uusista kulmista.

Kummilapsi saa päättää, mitä seuraavaksi etsitään ja tutkitaan. Löytyykö jotain pehmeää, kovaa, kosteaa, karheaa, tuoksuvaa tai piikikästä? Entä millaisia värejä, pintoja ja ääniä ympäristössä on?

Kosketellaan luonnonmateriaaleja varoen ja annetaan kaiken jäädä paikoilleen, jotta seuraavatkin kummit ja kummilapset voivat nauttia luonnon kauneudesta!

Lapsi seisoo yhdellä jalalla ison kiven päällä.

2. Keikutaan kivellä

Lähdetään kivijahtiin! Etsitään yhdessä erilaisia kiviä – suuria, pieniä, sileitä ja rosoisia. Kun sopiva kivi löytyy, kiivetään sen päälle ja kokeillaan, miten siinä voi tasapainoilla.

Kummilapsi saa ensin näyttää hauskoja asentoja, joita kummi yrittää matkia. Voidaan myös vaihtaa rooleja! Miltä tasapainoilu tuntuu yhdellä jalalla, istuen tai vaikka päinmakuulla?

Ja mikä parasta – hassuimmat ja hienoimmat tasapainoasennot voi ikuistaa kuviksi, joista jää hauska muisto metsäseikkailusta!

Kepeistä tehty ihmishahmo kivellä.

3. Kummillinen kehu

Lähdetään keräämään luonnonmateriaaleja! Etsitään maasta keppejä, kiviä, käpyjä, lehtiä ja havunneulasia – kaikkea, mikä ei ole myrkyllistä tai rauhoitettua.

Kun materiaalit on koossa, kummilapsi rakentaa kummin kuvan luonnonmateriaaleista ja kummi puolestaan kummilapsen. Kun taideteokset ovat valmiit, esitellään ne toisillemme ja annetaan samalla kehuja!

Kummi voi kertoa, mitä ihailtavaa kummilapsessa on – tämä vahvistaa itsetuntoa, myötätuntoa ja tuo hyvää mieltä. Sitten vaihdetaan roolit, ja kummilapsi pääsee kehumaan kummia omalla tyylillään – ehkä hauskasti tai mukavia muistoja herätellen.

Lopputuloksena on lämmin hetki ja hymy huulilla – niin kummilla kuin kummilapsellakin!

Lähikuva kasvista, taustalla metsä.

4. Tunnista

Lähdetään tutkimusmatkalle metsään ja kokeillaan, mitä kasveja tunnistamme! Voimme käyttää apuna puhelinta tai ottaa mukaan pienen luontokirjan.

Mitä kaikkea metsästä löytyy? Löytyykö jokin harvinainen kasvi tai sellainen, jota emme ole koskaan ennen nähneet? Kummilapsi ja kummi voivat valita kiehtovimman, kauneimman ja ehkä jopa oudoimman tai rumimman kasvin – ja perustella valintansa toisilleen.

Luonto on täynnä yllätyksiä, ja jokaisella retkellä voi oppia jotain uutta!

5. Bongaa eläin

Luonto on täynnä elämää – maassa, vedessä ja ilmassa! Laitetaan ”eläinbongaus-lasit” päähän ja katsotaan, kuinka monta eläintä onnistumme havaitsemaan seikkailun aikana.

Voimme sopia bongausajaksi vaikkapa 15 minuuttia ja laskea lopuksi, kuinka monta eri eläintä huomasimme yhdessä. Näimmekö lintuja, hyönteisiä, oravia tai muita metsän asukkaita?

Lopuksi rakennetaan suosikkieläimen hahmo luonnonmateriaaleista, kuten kävyistä, lehdistä tai kepeistä. Mitenköhän tämä eläin liikkuisi tai äännelisi? Kokeillaan yhdessä matkia sitä!

6. Kummimandala

Luodaan yhdessä kaunis kummimandala luonnonmateriaaleista! Mandala on koristeellinen kuvio, joka syntyy kävyistä, lehdistä, kivistä ja muista maasta löytyvistä aarteista. Muistetaan jokamiehenoikeudet ja jätetään elävät kasvit rauhaan – käytetään vain luonnon omia, valmiiksi irronneita materiaaleja.

Kun mandala on valmis, sille voidaan antaa yhdessä nimi ja ottaa siitä kuva muistoksi. Kuvaa voi myöhemmin näyttää kummilapsen vanhemmille ja muistella yhteistä metsäseikkailua. Mandalan voi myös jättää paikoilleen, ilahduttamaan muita kulkijoita. Kuka tietää, ehkä joku jatkaa sen koristelua myöhemmin!

Lisää vinkkejä luontoleikkeihin löydätte Luontoleikkikirjasta (Lasten Keskus 2021), joka sisältää 80 leikkiä monine vaihtoehtoineen kuvien kera. Kirja saatavilla kirjastoista sekä verkkokaupoista.

Satu-Maria Ruotsalainen / SatuLiike

Iltarukouksia

Turvalliset iltarutiinit ovat etenkin pienille lapsille tärkeitä. Usein ennen nukkumaanmenoa jutellaan vanhempien kanssa päivän tapahtumista ja monille iltarukous on tärkeä osa yöunille rauhoittumista. Tähän on kerätty suosituimpia iltarukouksia, joita myös kummi voi lapselle opettaa.

Videovinkit

Kummius on täynnä mahdollisuuksia ja yhteisiä hetkiä. Katso videoita ja inspiroidu.

Sisältö