Usein kysytyt kysymykset

UKK

Haku seuraavan vuoden kansainväliseen rippikouluun alkaa edellisen vuoden toukokuussa ja päättyy elokuussa. Paikat arvotaan hakijoiden kesken ja niistä ilmoitetaan syyskuussa. Tämän jälkeen peruutuspaikoille voi ilmoittautua jonoon.

Haku leireille tapahtuu Lyyti-järjestelmän kautta ja valinnoista ilmoitetaan sähköpostitse. Paikkaa voi hakea yhdeltä tai useammalta leiriltä. Jotta mahdollisuus leiripaikan saamiseen on suurempi, suosittelemme valitsemaan kaikki sopivat leiriajankohdat.

Kansainväliset rippikoulumme vastaavat paikallisseurakunnissa pidettäviä rippikouluja. Noudatamme samaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulusuunnitelmaa kuin paikallisseurakunnissa. Lasten ja nuorten keskus ja Suomen Lähetysseura toimivat luterilaisen kirkon seurakuntien palvelujärjestöinä. Koska rippikoulumme ovat kansainvälisiä, käytämme opetuksessa ja muussa yhteydenpidossa sekä suomen että englannin kieltä.

Toisin kuin paikallisseurakunnissa, kansainvälisiä rippikoulujamme ei rahoiteta kirkollisverotuloilla. Rippikoulujen maksuilla katetaan kansainvälisen rippikoulun kulut, eli majoitus, ruokailut, henkilökunta, ohjelma ja muut materiaalit. Kansainvälisten rippikoulujemme leiriosuus on myös paikallisseurakuntien leirejä pidempi, kymmenen päivää. Rippikoulumaksu on mahdollista suorittaa osissa.

 

Rippikoulu on tarkoituksenmukaista käydä aikaisintaan sinä vuonna, jona nuori täyttää 15 vuotta. Alle 15-vuotias voi käydä rippikoulun erityisistä syistä jo aikaisemmin. Voit kysyä asiasta lisää rippikoulukoordinaattoreilta.

 

Kyllä. Myös muut kuin evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat voivat osallistua kansainväliseen rippikouluun. Jos nuori kuitenkin haluaa tulla konfirmoiduiksi, on hänen oltava kastettu ja kuuluttava evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kasteen voi saada myös rippikoulun leirijaksolla. Mahdollista kastetta ja kirkkoon liittymistä varten täytetään tarvittavat paperit ennen rippikoulua. Näistä yksityiskohtaisista järjestelyistä sovitaan rippikoulun papin kanssa.

Jos nuori on kastettu kristillisessä kirkossa, häntä ei tarvitse kastaa uudelleen. Kopio kastetodistuksesta toimitetaan Lasten ja nuorten keskuksen tai Suomen Lähetysseuran rippikoulukoordinaattoreille.

 

Seurakuntaan tutustuminen suoritetaan rippikoululaisen omassa paikallisseurakunnassa. Suomessa paikallisseurakunta on vastuussa jaksosta ja sen sisällöstä. Muualla kuin Suomessa käytetään seurakuntayhteyskorttia. Rippikoulua edeltävän marraskuun aikana perheille lähetetään sähköposti, josta löytyvät tarkemmat ohjeet seurakuntaan tutustumisesta. 

Seurakuntaan tutustuminen tapahtuu samalla tavalla kuin kirkkoon kuuluvalla nuorella (katso edellinen kysymys). 

Tässä tapauksessa ole yhteydessä rippikoulukoordinaattoreihin. Pohdimme ratkaisua yhdessä tapauskohtaisesti.

Leireillämme huomioidaan, että nuoret tulevat erilaisista taustoista. 

Kukin perhe hoitaa leirille saapumisen itse. Saapuminen Päiväkumpuun tapahtuu klo 12–14 välillä ja leiri alkaa klo 14. Päiväkummun leirikeskuksen osoite on Päiväkummuntie 47, 35300 Orivesi. Päiväkumpuun ajaa pääkaupunkiseudulta 2,5 tuntia. Tampereen ja Jyväskylän välinen bussiliikenne tuo alle kilometrin päähän Päiväkummusta. Orivedelle on junayhteys sekä pohjoisesta Jyväskylän suunnasta että etelästä Tampereen suunnasta. Oriveden asemalta voi ottaa esimerkiksi taksin Päiväkumpuun.

Ripareilla majoitutaan Päiväkummun leirikeskuksen Aasia- ja Afrikka-taloissa kolmen, neljän tai kuuden hengen huoneissa.

Lisätietoa Päiväkummun kurssikeskuksesta löydät osoitteesta felm.suomenlahetysseura.fi/osallistu/paivakumpu.

Rippikoulussa tarjoillaan monipuolista suomalaista kotiruokaa. Mahdollisista ruoka-aineallergioista ja erikoisruokavalioista kysytään ennen leiriä.

Rippikouluryhmä jaetaan pienempiin opetusryhmiin leirillä. Leiristä riippuen opetusryhmiä on ainakin suomi ja englanti, sekä joskus finglish. Leirin alettua rippikoululainen päättää itse mikä opetusryhmä on hänelle itselleen helpoin. Ohjeistamme nuoren valitsemaan sen ryhmän, mikä on lähinnä hänen ajattelu- ja tunnekieltään.

Opetustilanteet eivät ole kielen oppimista varten. Opetuksissa käsitellään kristinuskon sisältöjä ja käytetään uskonnollista ja teologista sanastoa.

Suomea, englantia ja muita kieliä nuoret pääsevät oppimaan muissa hetkissä ja vapaa-ajalla.

Tämän takia myös nuoren leirille mukanaan tuoma Raamattu tulee olla hänelle tutuimmalla kielellä (saa olla jokin muu kuin suomi tai englanti).

Leirin aikana ei järjestetä erillistä vierailupäivää. Saapumispäivänä on mahdollisuus tutustua lyhyesti ohjaajiin ja kurssikeskukseen.

Kaikkien rippileirien konfirmaatiot järjestetään Päiväkummun suurteltassa rippikoulun viimeisenä päivänä klo 12. Tilaisuus kestää noin 1,5–2 tuntia. Perheet ja läheiset ovat tervetulleita konfirmaatiopäivänä Päiväkumpuun.

Klo 12 konfirmaatiomessu alkaa Päiväkummun pihalla olevassa isossa teltassa. Teltta on lähellä parkkipaikkaa ja sinne kulkee esteetön hiekkatie, joten telttaan pääsee melko helposti esimerkiksi pyörätuolilla. Vierasmäärää konfirmaatiossa ei ole rajoitettu, mutta koska teltassa istumapaikkoja on rajallisesti, osa vieraista joutunee seisomaan. Toivommekin, että varaatte istumapaikat niille, jotka niitä eniten tarvitsevat, kuten vanhemmalle väelle tai liikuntarajoitteisille.

Jokaisella nuorella saa olla kummi/t mukana siunaamisessa. Nuoren tulee pyytää kummiansa tai kummejansa siunaukseen hyvissä ajoin ennen rippikoulun konfirmaatiomessua. Mikäli kummi/t eivät pääse osallistumaan konfirmaatiomessuun, voi tehtävään pyytää jonkun muun läheisen sukulaisen tai vaikka hyvän ystävän. Myös nuoren oma isonen voi olla siunaamassa.

Konfirmaatiossa nuoret pukeutuvat valkoiseen albaan, joka on lainassa Suomen Lähetysseuralta konfirmaatiomessun ajan. Alban alle kannattaa laittaa kuviottomat, vaaleat vaatteet. Koska konfirmaatio pidetään hiekkakentällä, suosittelemme matalia kenkiä korkojen sijaan.

Lisätietoa Oriveden alueen tilavarauksista ja tarjoiluista voi etsiä esimerkiksi Oriveden kaupungin matkailusivustolta. Päiväkummussa ei valitettavasti ole mahdollisuutta järjestää rippijuhlia.

Kaisa Kahra.

Lisätietoja:

Kaisa Kahra

Suunnittelija, rippikoulu- ja nuorisotyö
kaisa.kahra@lnk.fi
044 733 1147