""

Lasten ja nuorten keskuksen alue- ja kuntavaalitavoitteet 2025

Nuori nasoletettu henkilö katsoo vihreää lehteä.

Perusta hyvään elämään rakentuu paikallisesti. Lasten ja nuorten keskus tavoittelee alue- ja kuntavaaleissa 2025 lapsi- ja nuorilähtöistä Suomea, jossa turvallisiin aikuisiin, harrastamisen mahdollisuuksiin ja mielen hyvinvointiin panostetaan.

Perheiden taloudellinen eriarvoistuminen ja lapsiperheköyhyys ovat kasvaneet ja nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveysongelmat yleistyneet merkittävästi. Samanaikaisesti tuen ja avun saanti on vaikeutunut, kun palvelujen resursseja on heikennetty.

Panostamalla lasten, nuorten ja perheiden varhaisen tuen ja mielen hyvinvoinnin palveluihin sekä harrastusmahdollisuuksiin ja ottamalla lapset ja nuoret mukaan päätöksentekoon luomme kestävää tulevaisuutta kuntiin ja hyvinvointialueille.

1. Lapsi- ja nuorivaikutusten arviointi systemaattiseksi osaksi päätöksentekoprosesseja:

Jotta voidaan ymmärtää lasten ja nuorten elämää ja arkea, on väylät kuulemiseen ja vaikuttamiseen myös päätöksenteossa oltava toimivia. Perusteet lapsi- ja nuorivaikutusten arvioinnille löytyvät lasten oikeuksien sopimuksesta. Nykymuotoisen lapsivaikutusten arvioinnin haasteena on, että nuoria ei tunnisteta omana ryhmänään, vaan osana lapsia, aikuisia tai perheitä. Kuitenkin nuorten tarpeet, elämäntilanteet ja hyvinvoinnin haasteet poikkeavat monilta osin sekä lapsista että aikuisista.

Toimenpide-ehdotukset:

  • Kuntien ja hyvinvointialueiden tulee ottaa päätösten lapsi- ja nuorivaikutusten arviointi systemaattiseksi osaksi päätöksentekoprosesseissa. Kuntien tulee kouluttaa viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä lapsi- ja nuorivaikutusten arviointiin.
  • Kuulemisen tulee tapahtua lapsille ja nuorille matalan kynnyksen foorumeilla. Alle 18-vuotiailla ei ole vielä mahdollisuutta valita edustajia päättämään heidän asioistaan, joten on tärkeää varmistaa heidän äänensä kuuluminen muita reittejä pitkin.
  • Paikallista yhteistyötä seurakuntien nuorten vaikuttajaryhmien ja kunnallisten nuorisovaltuustojen välillä tulee pilotoida. Moni nuori toimii molemmissa luottamuspaikoissa ja pilotoinnin avulla voidaan saada sekä synergiaetuja että vaikuttaa nuorten jaksamiseen.

2. Lasten, nuorten ja perheiden mielen hyvinvointiin ja ulkopuolisuuden ehkäisyyn panostettava:

Samanaikaisesti kun lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on heikentynyt, ovat resurssit mielen hyvinvoinnin tukemiseen pienentyneet. Jaksamisen ja mielen hyvinvoinnin tukemiseen on osoitettava lisää resursseja – erityisesti varhaisen tuen matalan kynnyksen palveluille, jotka ehkäisevät ulkopuolisuutta ja pahoinvointia.

Toimenpide-ehdotukset:

  • Kuntien ja hyvinvointialueiden tulee tarkastella matalan kynnyksen ja varhaisen tuen mielenterveyden palvelujen riittävyyttä tarpeeseen nähden ja niiden puuttuessa ryhdyttävä toimenpiteisiin ja yhteistyöhön toimintaa jo toteuttavien tahojen kanssa.
  • Kunnissa ja hyvinvointialueilla tulee tehdä toimenpidesuunnitelmat yksinäisyyden ja kiusaamiseen ehkäisyyn eri ikäryhmissä.

3. Harrastamisen mahdollisuudet sekä mielekäs ja turvallinen vapaa-aika lapsille ja nuorille taattava:

Lasten ja nuorten toiveita vastaavan harrastustoiminnan mahdollistaminen paikallisesti on erityisen tärkeää. Harrastukset ovat merkityksellisiä yhteisöjä, joissa kasvaa ja tärkeä osa lasten ja nuorten identiteetin rakentumista. Harrastusten aikuiset ovat tärkeitä turvallisia aikuisia lasten ja nuorten elämässä. Harrastuksista moni löytää myös kipinän yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Toimenpide-ehdotukset:

  • Kuntien on turvattava harrastustoiminnan resurssit ja tuettava alueellaan toimivien harrastustoiminnan toteuttajien edellytyksiä laadukkaaseen harrastustoimintaan. Rahoituksen jakamisen perusteita on kehitettävä niin, että jokaisella lapsella ja nuorella on tulevaisuudessa mielekäs vapaa-ajan yhteisö.
  • Myös maksuttomia ja matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia tulee lisätä.
    Digitaalinen harrastaminen tulee tunnistaa lasten ja nuorten tärkeäksi harrastusmuodoksi ja toimintaympäristöksi. Digitaalista kasvatus- ja nuorisotyön osaamista tulee vahvistaa ja kehittämiseen tulee panostaa.

4. Kasvua liikunnalliseen elämäntapaan ja luontosuhteen vahvistumiseen tulee tukea varhain:

Liikkeen ja lähiluonnon vaikutukset toimintakykyyn ja hyvinvointiin ovat mittavat. Terveellistä ja liikkuvaa elämäntapaa tuetaan parhaiten vanhempia tukemalla.

Toimenpide-ehdotukset:

  • Liikettä pitää tuoda osaksi lasten, nuorten ja perheiden peruspalveluja. Vanhempien arkiliikkumisen tukemiseen ja neuvontaan tulee lisätä resursseja.
  • Erilaisten yhteisöjen, kuten seurakuntien ja järjestöjen rooli liikettä edistävänä toimijana tulee tunnistaa ja tarjota toimintaan resursseja.
  • Lähiluonnon merkitys lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnille tulee tunnistaa ja panostaa lähiluonnon säilyttämiseen ja kehittämiseen.

5. Alueellinen yhteistyö sektorirajoja ylittäväksi:

Kasvatus- ja nuorisotyön yhteistyötä kuntien, seurakuntien ja kolmannen sektorin välillä tulee lisätä erityisesti pienemmillä paikkakunnilla, joissa resurssit jatkuvasti vähenevät. Resurssien heikkeneminen uhkaa toiminnan toteutumista, kuormittaa yksin jääviä työntekijöitä ja luo turvattomuutta. Yhteistyö vastaa sekä nuorten että työntekijöiden tarpeisiin.

Toimenpide-ehdotus:

  • Kuntien, seurakuntien ja kolmannen sektorin yhteistyön tulee olla tavoitteellista ja seurattua sekä perustua lasten ja nuorten tarpeisiin.

6. Positiivista uskonnonvapautta sekä uskontojen ja katsomusten dialogia tulee tukea

Nuorisobarometrissa 2023 nousee esiin uskonnon ja hyvinvoinnin välinen positiivinen yhteys ja nuoret ovat avoimia erilaisille katsomuksille ja niiden näkymiselle myös julkisissa tiloissa. Positiivinen uskonnonvapaus tarkoittaa jokaisen uskonnon hyväksymistä ja oikeuta niiden harjoittamiseen turvallisesti ja ennakkoluulottomasti. Erilaisten uskontojen ja katsomusten hyväksyminen ja kunnioittaminen luo turvallisempaa tilaa, jossa jokainen saa olla oma itsensä.

Toimenpide-ehdotukset:

  • Kuntien tulee huolehtia, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuudet tilojen ja toiminnan puolesta päästä harjoittamaan omaan uskontoaan.
  • Kunnissa tulee tukea ja vahvistaa lasten, nuorten ja perheiden uskontojen ja katsomusten välistä dialogia.
Mikko Mäkelä.

Lisätietoja:

Mikko Mäkelä

Toiminnanjohtaja
mikko.makela@lnk.fi
050 439 1968

Katso myös