""

Kummius ei ole mitään kummallista. Riittää, että on.

Naisoletettu henkilö ja lapsi kävelevät käsi kädessä.

Valtakunnallista Kummipäivää vietetään kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina. Juhlapäivä muistuttaa meitä, kuinka merkityksellinen suhde kummilapsen ja kummin välillä voi olla. Kirkollisen kummin ensimmäinen tehtävä on olla kasteen todistaja, mutta sen jälkeen kummin ei tarvitse jäädä vain juhlien vieraaksi tai syntymäpäivälahjan tuojaksi, vaan hän voi olla kuunteleva korva, turvallinen aikuinen ja arjen melskeistä huolimatta pysyvä ihmissuhde. Kummi voi olla myös vanhempien rinnalla kulkija ja keskustelukumppani, ilojen ja surujen jakaja.

Yksinäisyys on todellisuutta monelle lapselle ja nuorelle. Lasten ja nuorten puhelimen yhteydenotoissa toistuu usein kaipuu turvalliseen aikuiseen, joka kuuntelee, on kiinnostunut ja pysähtyy hetkeksi. Merkitykselliset aikuiskontaktit, olivatpa ne vanhempia, opettajia, kummeja tai muita arjessa mukana olevia aikuisia, voivat olla käänteentekeviä. Lapsella ja nuorella on oikeus kuulla aikuisilta: olet tärkeä, olet rakas.

Kun lasta ja nuorta kuunnellaan ja kunnioitetaan, otetaan tosissaan omana itsenään sekä tunnistetaan ja tunnustetaan osaamista ja taitoja, syntyy arvostuksen, luottamuksen ja turvallisuuden sekä myös riittävyyden ja hyödyllisyyden kokemuksia, jotka parhaimmillaan kannattelevat aikuisuuteen saakka. Kummisuhde voi kasvaa edelleen kahden aikuisen elämän mittaiseksi ystävyydeksi, ja kummilapsesta itsestäänkin voi tulla kummi taikka ikääntyvän kumminsa turvallinen aikuinen.

Joskus yhteydenpito on vaikeaa tai mahdotonta. Silloin on hyvä muistaa, että rukouskin on välittämistä. Se kantaa silloinkin, kun inhimilliset yhteydet eivät.

Haastamme suomalaislasten varhaisen itsenäistymisen vaatimuksen. Kasvu tarvitsee aikaa ja rauhaa. Lasten ja nuorten mielenhyvinvointia vaalitaan turvallisissa lähiyhteisöissä, jotka eivät synny sattumalta, vaan rakentuvat meidän aikuisten yhteisestä vastuusta. Jokainen voi omalla tavallaan olla mukana luomassa lapsiystävällistä yhteiskuntaa. Kummius voi olla juuri tätä: läsnäoloa, huomaavaisuutta, kiinnostuksen osoittamista, esimerkin näyttämistä, hyvän ja siunauksen toivotuksia, pieniä tekoja, yhteisiä hetkiä ja välittämistä.

Ei tarvitse olla täydellinen, vaan riittää, että on.

Satu Rathgeber.

Lisätietoja:

Satu Rathgeber

Suunnittelija, liikuntakasvatus, osallisuus ja Kummipäivä
satu.rathgeber@lnk.fi
044 491 6933

Katso myös