""

Kaikki nuoret eivät halua, eivätkä tarvitse pitkää terapiaa – Walk in terapiassa nuori tulee autetuksi käynti kerrallaan

Miesoletettu nuori henkilö terapiassa.

Nuorten pahoinvointi lisääntyy. Jopa 25% nuorista ja kärsii mielenterveydenhäiriöistä ja lähes 80% nuorista aikuisista kokee hyvinvointia ja jaksamista vähentävää kuormitusta. Syinä voivat olla mm. vallitsevan maailmantilanteen ja ympäristökriisin aiheuttama ahdistus, digilaitteiden käytön yleistyminen sekä yksilökeskeisyyden korostuminen. Kuitenkin erityisesti nuoruusvaiheeseen kuuluu normaalina osana myös hankalilta tuntuvat tunteet, kuten ahdistus, epävarmuus ja alakuloisuus. Aina kyse ei ole häiriöstä, vaan normaalista elämästä.

Samaan aikaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen tarjonta ei vastaa kysyntää. Puutteelliset perustason palvelut aiheuttavat hoitovajetta ja lisäävät erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon erityispalvelujen käyttöä. Vahvistamalla ennaltaehkäiseviä ja perustason palveluja voidaan resurssit kohdentaa oikea-aikaisemmin ja tehokkaammin. (THL 2025)

Myös apua on saatavilla. Lakisääteisen terapiatakuun tarkoituksena on taata mielenterveyshoitoa alle 23-vuotiaille. Walk in terapia ei ole lakisääteistä palvelua, vaan se täydentää mielen hyvinvointia tukevia palveluja. Walk in terapia on ennaltaehkäisevää keskusteluapua, joka on suunnattu erityisesti alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Kaikki nuoret eivät halua, eivätkä tarvitse pitkäkestoista terapiaa. Jo tunnin Walk in terapia -keskustelu, jossa nuori tulee kuulluksi sekä tietoiseksi omista voimavaroistaan ja selviytymiskeinoistaan, voi olla riittävä.

Miksi Walk in terapiaan kannattaisi tulla? Ensinnäkin jo yhdestä käynnistä voi tutkitusti olla apua. Monelle nuorelle riittää keskustelu turvallisen aikuisen kanssa, jossa tulee kohdatuksi ja kuulluksi. Walk in terapiaan pääsee nopeasti ilman jonoja, ajanvarausta, lähetettä, kirjauksia tai diagnoosia. Terapiaan ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, vaan Walk in terapiassa voi käydä vain yhden kerran tai useammin. Nuori päättää. Walk in terapiassa kysytään, mistä olisi hyödyllistä keskustella juuri nyt? Mitä toivot, että saamme tänään aikaiseksi? Keskustelu on strukturoitua ja tavoitteellista työskentelyä, jossa hyödynnetään ratkaisukeskeisiä menetelmiä. Kun keskustelemaan pääsee oikea-aikaisesti, eivät ongelmat ehdi kasaantua.

Asiakaspalaute on Walk in terapiasta on todella hyvää. Vuoden 2024 Walk in terapian valtakunnallisesta tilastokoonnista käy ilmi, että asiakkaat kokivat tulleensa kuulluiksi terapiakäynnin aikana asteikolla 1-10 keskiarvolla 9,4 ja kokivat käynnin hyödyllisenä keskiarvolla 9,05. Useat asiakkaat sanoittavat olon helpottuneen käynnin jälkeen. Asiakkaat kuvaavat käynnin jälkeen tunnetilan olevan keventynyt, kohdattu ja helpottunut.

Walk in terapiassa oli vuonna 2024 käyntikertoja noin 1800, mikä on 48% enemmän verrattuna vuoteen 2023, jolloin käyntikertoja oli reilu 1200. Päivystyksiä toteutettiin valtakunnallisesti 926. Walk in terapia -pisteitä on valtakunnallisesti jo yli 40, 25:llä paikkakunnalla. Lisäksi Walk in terapiaa on valtakunnallisesti videovälitteisesti verkossa tiistaisin klo 17-19 osoitteessa: nuortenlinkki.fi/walkinterapia
Katso lähin piste ja päivystysajat: walkinterapia.fi

Elina Plihtari.

Lisätietoja:

Elina Plihtari

Projektisuunnittelija, Walk in terapian koulutuskokonaisuudet, terapeuttien verkosto
elina.plihtari@lnk.fi
044 739 3125

Katso myös