""

Maksuton nuorten mielenterveyspalvelu Walk in terapia laajenee valtakunnallisesti – Vantaalla toimintaa kehittää nuorten vaikuttajaryhmä

blank

Nuorille suunnattu, maksuton Walk in terapia laajenee nyt voimakkaasti. Vantaalla on aloittanut nuorten vaikuttajaryhmä ja valtakunnallisesti toiminnan kehittämiseen on saatu kolmeksi vuodeksi noin 600 000 euron resurssi Euroopan sosiaalirahastosta.

Walk in terapia on nuorille suunnattua, maksutonta ja anonyymia mielenterveysapua. Palvelun toimintaperiaatteena on, että nuori voi vain saapua päivystyspisteelle ja päästä samantien keskustelemaan koulutetun terapeutin kanssa. Walk in terapiaa tarjotaan tällä hetkellä Suomessa lähes 20 paikkakunnalla, 30 toimipisteellä. Myös verkossa on tiistaisin mahdollisuus saada maksutonta, videomuotoista terapiaa Lasten ja nuorten keskuksen ja A-klinikkasäätiön Nuortenlinkin yhteistyönä. Toimintaa koordinoi valtakunnallisesti Lasten ja nuorten keskus.

Vantaalla Walk in terapiaa kehittää nuorten vaikuttajaryhmä: “Kaikki haluaa tehdä jotain hyvää”

Vantaalla Walk in terapiaa on tarjolla maanantaisin Korsossa, keskiviikkoisin Koivukylässä ja torstaisin Tikkurilassa. Lisäksi muutamissa oppilaitoksissa tarjotaan opiskelijoille terapiamahdollisuutta.

Vantaalla perustettiin lokakuussa 2024 nuorten vaikuttajaryhmä kehittämään nuorten mielen hyvinvoinnin tukemista osana Hyvän arjen rakentajat -ohjelmaa. Mukana vaikuttajaryhmässä on seitsemän nuorta, joista nuorimmat ovat yhdeksäsluokkalaisia, vanhimmat nuoria aikuisia. Ryhmän tarkoitus on kartoittaa alueen nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyspalveluiden saatavuutta nuorten näkökulmasta sekä luoda mielen hyvinvointia tukevia tapahtumia ja toimintaa aluelle.

– Ryhmä vaikuttaa hyvältä ja näyttää siltä, että kaikki haluaa tehdä jotain hyvää alueella. Meillä on positiivinen ja hyvä ryhmähenki, kertoo vaikuttajaryhmään osallistuva lukiolainen.

Hyvän arjen rakentajat -ohjelmassa 11 järjestöä rakentaa yhdessä Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön, Brita Maria Renlundin muistosäätiön, Urlus-Säätiön ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiön, Vantaan kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kanssa turvallisempaa arkea Havukosken ja Myyrmäen alueille. Myös Walk in terapiaa kehitetään ohjelman puitteissa Vantaalla.

– Mä odotan tältä ryhmältä, että just saadaan järjestettyä nuorille jotain korismatseja, retkiä, pajoja ja päästään ylipäätään juttelemaan ja kertomaan mikä on oikein ja väärin nuoremmille koulun jälkeen. Aika usein näkee nuoria, jotka on vaarassa mennä väärälle tielle päihteiden käytön ja rikosten kautta. Jollekin meistä on taas luontevaa esimerkiksi kirjoittamalla tai viestinnän kautta vaikuttaa ja kertoa, että miltä arki näyttää nuorten silmin, kertoo vaikuttajaryhmään osallistuva 23-vuotias nuori.

Walk in terapia vastaa nuorten akuuttiin mielenterveyskriisiin

Walk in terapia täydentää Suomen mielenterveyspalvelujen verkostoa. Toimintaa kehittää ja koordinoi valtakunnallisesti Lasten ja nuorten keskus ja paikallisesta toteutuksesta vastaavat esimerkiksi seurakunnat, kunnat, Ohjaamot tai muut nuorten hyvinvointia tukevat toimijat.

– Walk in terapia on ilmaista ja se on tosi hyvä, ettei siihen tarvitse ajanvarausta ja sinne ei ole jonoa. Sä voit käydä siellä vaikka vaan kerran tosi matalalla kynnyksellä. On tosi tärkeää, että on paikkoja, minne nuoret voi tulla vain puhumaan jollekin. Koulussa puhuminen aikuiselle voi olla pelottavaa, kun pelkää, että kaverit näkee, pohtii Vantaan vaikuttajaryhmään osallistuva yläkoululainen.

Nuorten mielenterveyden tilanne on heikentynyt ja apua tarvitsevia on enemmän kuin on resursseja auttaa. Nuoret joutuvat jonottaa erityisesti mielenterveyspalveluihin ja palvelut ovat ruuhkautuneet. Hallitus on myös leikkaamassa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia ensi vuonna 79,5 miljoonalla eurolla.

Vantaan nuorten vaikuttajaryhmään osallistuva yhdeksäsluokkalainen pitää tärkeänä, että nuorilla on mahdollisuus päästä puhumaan ammattilaisille helposti.

– Mun mielestä nuorten mielenterveystilanne on mennyt huonompaan suuntaan ja sitten on nämä leikkaukset ja jonot vaan pitenee eri palveluihin. Jos ei halua puhua ongelmistaan koulussa, niin jono muihin paikkoihin voi olla tosi pitkiä.

– Musta tuntuu, että koronan jälkeen nuorten mielenterveys on mennyt huonompaan suuntaan. Stressi ja ahdistus on tosi yleistä. Mielenterveysongelmien ympärillä on paljon stigmoja. Kaikki ei osaa, ymmärrä tai halua esimerkiksi pelkojen takia hakea apua tai tukea asioihinsa, pohtii vaikuttajaryhmään osallistuva lukiolainen.

Walk in terapian valtakunnallistamisen ESR-hanke käynnistyi lokakuussa – tavoitteena kouluttaa 120 uutta Walk in terapeuttia

Lasten ja nuorten keskuksessa on käynnistynyt lokakuussa 2024 kolmivuotinen Walk in terapian valtakunnallistamisen hanke, jonka tarkoitus on lisätä terapian saavutettavuutta. Kolmen vuoden aikana on tarkoituksena käynnistää 25 uutta toimipistettä, kouluttaa 120 Walk in terapeuttia sekä luoda rakenteet Walk in terapian valtakunnalliseen laajentamiseen.

Hanketta pilotoidaan alueellisesti Pohjois-Suomen, Itä-Suomen, Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen ELY-keskusten alueilla. Euroopan sosiaalirahasto (ESR) on myöntänyt hankkeeseen noin 595 000 euron rahoituksen.

Hankkeen projektipäällikkönä on aloittanut Miika Niemelä, joka siirtyi Lasten ja nuorten keskukseen Icehearts ry:stä.

– Valtakunnalistamishankkeen tavoitteena on uusien toimipisteiden käynnistämisen ohella tarjota tukea ja vakaa alusta Walk in terapiaa toteuttaville tahoille. Haluamme myös nostaa entistä enemmän mielen hyvinvoinnin ennaltaehkäiseviä palveluja julkiseen keskusteluun. Lisäksi tavoitteena on saada Walk in terapialle uskottava ja ammatillinen status, jota tukee terapeuttien koulutusohjelma. Hankkeessa on upea ammatillinen yhteistyöverkosto, johon on turvallista nojata.

Katso myös