""

Lasten ja nuorten keskus alkaa koordinoida walk in -terapiaa: Erityisesti nuoret hyötyvät nopeasta pääsystä avun piiriin

Kuvassa näkyy nuorten jalkoja. He istuvat vierekkäin rivissä.

Walk in -terapia on ilmaista sekä anonyymiä mielen hyvinvointia tukevaa matalan kynnyksen mielenterveysapua, joka on suunnattu 16–29-vuotiaille. Tapaamisessa käsitellään niitä asioita, joista asiakas haluaa puhua. Walk in -terapia sopii esimerkiksi elämän solmukohtien, kriisien, haasteiden, elämän suunnan pohtimisen, oman identiteetin, ihmissuhteiden tai vaikka tunne-elämän kysymysten käsittelyyn. Asiakkuus muissa palveluissa ei ole este walk in -terapiaan osallistumiselle, ja työskentelyissä onkin onnistuneesti helpotettu esimerkiksi psykoterapiaan pääsyä odottavien asiakkaiden arkea. Työskentelyssä käytetään ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmiä.

Walk in -terapia on syntynyt Kanadassa, ja sitä toteutetaan lisäksi Yhdysvalloissa, Espanjassa, Italiassa, Meksikossa ja Australiassa. Walk in -terapia pohjaa single session therapy -malliin, eli käynti kerrallaan -terapiaan. Vaikka käynti kerrallaan -terapiaa on ollut Suomessa jo pitkään ajanvarauksella saatavana, on walk in -mallilla toteutettu työskentely suhteellisen uutta. Ensimmäinen walk in -terapian toimipiste aloitti syyskuussa 2021 Tampereella. Walk in -terapiaa tarjotaan tällä hetkellä 12 toimipisteessä 10 paikkakunnalla: Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Espoossa, Keravalla, Oulussa, Imatralla, Lahdessa ja Jyväskylässä.

– Hätä nuorten mielen hyvinvoinnista on yhteinen ja uudenlaisia ratkaisuja kaivataan. Upealla tavalla monet toimijat ympäri maata ovat lähteneet talkoisiin nuorten auttamiseksi. Walk in -terapia on toimintamalli, joka on kuin räätälöity tähän tarkoitukseen, walk in -terapian hanketyöntekijä Tuomas Perkiö sanoo.

Lasten ja nuorten keskus haluaa tukea jo walk in -terapiaa toteuttavia toimijoita ja auttaa uusia, asiasta kiinnostuneita tahoja käynnistämään omia walk in -vastaanottoja. Kehitystyö on uuden toimintamallin kohdalla aina tärkeää ja oppia haetaan sekä kotimaisilta että kansainvälisiltä kentiltä. Walk in -terapialle keskeistä on yhteiskehittämisen ja uuden oppimisen asenne.

– Walk in -terapia vastaa nuorten tarpeeseen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelusta. Lasten ja nuorten keskus on valtakunnallinen toimija, ja voimme levittää toimintamallia koko maahan, kehitysjohtaja Heli Pruuki sanoo.

Erityisesti nuoret hyötyvät nopeasta pääsystä avun piiriin. Nopeasti saatu apu ennakoi lyhyempää terapian tarvetta. Valitettavasti monet nuorten mielen hyvinvointiin liittyvät palvelut ovat vahvasti ruuhkautuneita osittain sen takia, että elämme yhteiskunnallisesti hyvin kuormittavaa ajanjaksoa. Näihin kipupisteisiin pyritään walk in -terapialla tuomaan helpotusta.

Lisätietoa:

Katso myös