""

Pieni on Suurin 6/23: Isyys kuulluksi, näkyväksi ja osallistuvaksi!

Isä ja lapsi piirroskuva

Nykyisät haluavat olla osallisia lastensa elämässä ja jakaa vanhemmuutta. Isän hyvinvoinnin tukeminen vahvistaa koko perheen hyvinvointia. Lapsiperhepalveluissa isät pyritään huomioimaan osallistavasti ja yksilöllisesti. Tukea ja mieserityistä osaamista sekä isille että isien kanssa työskenteleville tarjoaa Miessakit ry.

Muutos vanhemmuuden roolissa

Naisten tavoin myös miehillä on tarve sanoittaa omia tunteitaan ja keskustella vanhemmuudesta. Varmasti näin on aina ollut, mutta naisille se on ollut sallittua ja luontevampaa kuin miehille.

– Miehet hakevat nykyään ihan eri tavalla tukea omaan elämäänsä ja puhuvat asioistaan avoimemmin kuin ennen. Miesten tapa puhua tunteistaan on selvästi normalisoitunut, mutta se ei ole edelleenkään kaikille helppoa, Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi toteaa.

Kahdeksankymmentäluvulla havahduttiin yhteiskunnassa tapahtuneisiin muutoksiin, miehen ja naisen sekä vanhemmuuden roolien muuttumiseen. Syntyi ajatus siitä, että tässä muuttuneessa tilanteessa olisi hyvä olla paikkoja, missä miehet voisivat keskenään pohtia omaa rooliaan ja jaksamistaan sekä saada tukea toinen toisiltaan.

– Nykyään myös isillä on paremmat mahdollisuudet toteuttaa isyyttään haluamallaan tavalla ja olla mukana lastensa arjessa heti näiden syntymästä lähtien. Isät itse haluavat tätä, ja lainsäädäntö tukee tilannetta hyvällä tavalla.

Kun vanhemmilta miehiltä on kysytty, mitä he muuttaisivat elämässään, jos voisivat, suurin osa miehistä on ilmoittanut, että he olisivat olleet enemmän lastensa kanssa.

Tomi Timperin kuva

Auta miestä mäessä

Tutkimusten ja miesten itsensä kertoman mukaan tärkeimpiä asioita heidän elämässään ovat perhe, ystävät, työ ja harrastukset. Suurin piirtein vielä tässä järjestyksessä.

– Elämän perusasiat ovat tärkeässä roolissa miehen hyvinvoinnin kannalta. Jos jollain näillä alueilla on jotain ongelmaa, kokonaishyvinvoinnissa voi olla haasteita.

Timperin mukaan miehet hakevat tyypillisimmin apua parisuhdekysymyksiin ja eroihin liittyviin asioihin. Miehiä pohdituttavat vanhemmuus ja huoltajuus sekä eron aikana että sen jälkeen.

– Näissä tilanteissa olisi todella tärkeää rohkaista isiä hakemaan apua, sillä isyys liittyy usein vahvasti erokysymyksiin. Tämä on tärkeää siksi, että vanhemmuus voisi jatkua mahdollisimman tasapainoisena eron jälkeen, Timperi painottaa.

Varhaiskasvatuksen näkökulmasta tiedetään, miten merkittävä lapsen ja isän suhteen merkitys on lapselle, mutta se lisää merkittävästi myös isän hyvinvointia. Kun isä on mukana lapsen elämässä heti alusta alkaen, heijastuu se myönteisesti myös vanhempien väliseen suhteeseen.

Sukupuolten vastakkainasettelu

Timperin mukaan yksi merkittävästi miesten hyvinvointia heikentävä ilmiö on sukupuolten vastakkainasettelu.

– Olen ollut hieman yllättynyt tämän asian suhteen. Voisi kuvitella, että vastakkainasettelu jo taittuisi, mutta valitettavasti se on vain syventynyt. Tyypillisimmin tämä näkyy erokriiseissä, joissa lapsen koetaan kuuluvan automaattisesti äidille. Usein äitiä pidetään lapsen ensisijaisena hoitajana, eikä isää koeta kykeneväksi hoitamaan omaa lastaan.

Erokysymyksistä on tullut aiempaa vaikeampia myös siksi, että isät kantavat vastuuta vanhemmuudesta eri tavalla kuin ennen.

– Miehiä ja miehisyyttä leimataan yhteiskunnassa helposti jopa kategorisesti niin, että miehet ovat ongelmia aiheuttava sukupuoli. Mediassa ja politiikassa tehdään paljon esille nostoja ja päätöksiäkin, jotka vahvistavat tällaista harhakuvaa.

Timperi uskoo kuitenkin vahvasti siihen, että kaikki tiedostavat, ettei miehisyys ole lähtökohtaisesti paha asia ja että ihmiset haluavat toisilleen hyvää. Puheen tasolla tilanne on kuitenkin toinen.

– Kun miehistä puhutaan niin paljon pahaa, heikentää se poikien omanarvontuntoa. Tämän hetken isoja kysymyksiä ovatkin, miksi poikien koulumenestys heikkenee ja nuoret miehet syrjäytyvät selvästi aiempaa enemmän. Tilanne vaikuttaa merkittävästi myös isyyteen.

Timperi ei koe, että sukupuolten vastakkainasetteluun olisi lähitulevaisuudessa kehittymässä parempaan suuntaan.

– Tällä hetkellä se ei näy kulttuurissa, politiikassa tai varhaiskasvatuksen rakenteissa. Sielläkin ollaan minun näkökulmastani ikävällä tavalla tuomassa sukupuolten välistä vastakkainasettelua, jopa varhaiskasvatuksen koulutukseen asti. Nykyisessä yhteiskunnassa olisi todella tärkeää, että naisia ja miehiä tuettaisiin vanhempina yhdenvertaisesti.

– Miehiä pelottaa eroaminen, koska vallalla olevana käsityksen mukaan ero tarkoittaa suhteen menettämistä myös omiin lapsiin. Tämä on alue, mihin esimerkiksi meiltä haetaan eniten apua.
Apua haetaan myös muihin perheongelmiin kuten masennukseen. Perheenjäsenen masennus voi halvaannuttaa koko perheen.

Vertaisten joukossa

Yhteys toisen ihmisen kanssa löytyy tutkitusti helpoiten vertaisten seurassa. Yksi keskeinen vertaisuustekijä on sukupuoli.

– Miehille on todella tärkeää, että nimenomaan joku toinen isä sanoo jotain isyyteen liittyvistä asioista ja normalisoi sen. Oli asia sitten mikä tahansa, hyvä tai haasteellinen.

Timperi toteaa, että jos miesten ryhmään tulee nainen, miesten tapa puhua ja käyttäytyä muuttuu selvästi.

– Tämä ei tarkoita, että kumpikaan sukupuoli olisi huono tai toistaan parempi, mutta välillä olisi tärkeää päästä puhumaan vertaistensa kanssa.

Vuosituhannen vaihteessa Miessakit ry vei isyysvalmennuksen osaksi vanhempien synnytysvalmennusta. Ensin ryhmiä vedettiin yhteistyössä kuntasektorin toimijoiden kanssa. Lopulta toiminta siirtyi isyysvalmennukseen koulutetun henkilökunnan vastuulle.

Isyyden tukeminen varhaiskasvatuksessa – matala kynnys seurakuntaan

Kokemus kertoo, että isyyteen panostamiseen varhaiskasvatuksessa on merkittävää hyötyä. Kun isien keskinäisiä tapaamisia on säännöllisin väliajoin, satsaus alkaa näkyä paitsi varhaiskasvatuksen toiminnassa myös vanhempien välisessä yhteistyössä.

– Mitään ei tapahdu sormia napsauttamalla, mutta mitä määrätietoisemmin isyyden tukemiseen panostetaan, sitä paremmin sen vaikutukset alkavat näkyä.

Hoivaan liittyvät kysymykset arveluttavat yhä monia miehiä. Yleiseen vanhempien kahvilaan kynnys saattaa olla miehille liian korkea.

– Kun miehille järjestään toimintaa, kannattaa pohtia, mikä siinä on mieserityistä siten, että miehet lähtevät mukaan. Yksi keskeisiä kynnyksen madaltajia on, että tilaisuus kohdennetaan vain miehille. Miehet saadaan mukaan isäkahvilaan tai isä-lapsikahvilaan, kun sinne tulee muitakin miehiä. Meidän toiminnassamme se on ollut ylivoimaisesti keskeisin onnistumisen edellytys.

Miehet pitävät tärkeänä, että ryhmää tai tapahtumaa myös ohjaa mies.

– Olemme tietoisia, että tällä alalla suurin osa toimijoista on naisia. Naisetkin pystyvät vetämään hyvin ryhmiä miehille.

Timperi vinkkaa, että seurakunnan kynnystä miehille madalletaan huomattavasti sillä, että etukäteen kerrotaan mahdollisimman konkreettisesti, mitä tapahtumassa tehdään.

– Varsinkin ryhmän alkuvaiheessa kannattaa satsata siihen, että ohjaaja huolehtii keskustelun ja toiminnan etenemisestä.

Miesten Viikko nostaa keskiöön yksinäiset miehet

Marraskuuta voisi syystä kutsua miesten kuukaudeksi. Kansallista Miesten Viikkoa vietetään tänä vuonna 8.–12.11. Viikko päättyy isänpäivään, joka on nykyään äitienpäivän tavoin liputuspäivä.

Kansainvälistä miestenpäivää vietetään viikko isänpäivän jälkeen 19.11.

Miesten Viikkoa vietetään tänä vuonna yhdeksättätoista kertaa. Teemaksi on nostettu yksinäinen mies. Yksinäisyys on kasvava ongelma, se sairastuttaa ja yksinäisyydellä tiedetään olevan yhteys myös suurempaan kuolleisuuteen. Yksinäisyys miehen elämässä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että mies olisi tai eläisi yksin.

– Tämän vuoden Miesten Viikon teema on toivottavasti puhuttanut monia seurakuntia ja synnyttänyt erilaisia tapahtumia. Jos Miesten Viikko on mennyt huomaamatta ohi, kannattaa se merkitä oman toiminnan vuosikelloon ensi vuotta varten, Tomi Timperi vinkkaa.

Teksti Päivi Romppainen Kuva Tapani Romppainen Artikkelikuva Shutterstock

Artikkeli on lyhennelmä Pieni on Suurin -lehdessä 6/23 julkaistusta artikkelista. Lehti ilmestyy 8.11.

isä ja lapsi heiluttavat huiveja muskarissa

Katso myös