""

Nuorten tulevaisuusseminaarissa nostettiin esiin kirkon tärkeää roolia ja vastuunkantamista ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä

Kolmen kuvan kollaasi. Vasemmalla olevassa kuvassa nuori osoittaa kameraa ja toinen nuori istuu hänen vieressään. Keskellä nuori kuuntelee keskittyneesti ja toinen nuori on selkä kameraan päin. Kolmannessa kuvassa bändi esiintyy lavalla.

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2030 järjestettiin Tampereen AitO-keskuksessa 24.–26.3.2023. Tapahtuma kokosi yhteen nuoria jokaisesta hiippakunnasta ympäri Suomea. Seminaariin osallistui 140 nuorta 70 eri seurakunnasta aina Inarista Helsinkiin ja Vaasasta Imatralle. Osallistujamäärä kasvoi huimasti edellisvuodesta, jolloin nuoria osallistujia oli noin 90. Paikalla oli tällä kertaa myös enemmän seurakuntien työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja kirkolliskokousedustajia, yhteensä yli 40. Heidän joukossaan seminaariin osallistuivat myös Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka sekä Kirkon tulevaisuusvaliokunnan jäseniä. Seminaarin suunnitteli, valmisteli ja toteutti nuorten semmatiimi.

Seminaarissa nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta ja verkostoituivat neljässä eri työpajassa ja tulevaisuushuoneessa. Työpajojen teemat olivat Onko luonnolla väliä?, Yhteisen ytimessä, Nuori aikuinen seurakunnassa ja “Mitä sä teet illalla?” – Seurakunta osana vapaa-aikaa. Teemat toimivat myös työpajoja kokoavan yhteiskeskustelun aiheina. Yhteiskeskustelua käytiin hyvässä ja arvostavassa hengessä ja nuorilla oli paljon sanottavaa jokaiseen käsiteltyyn teemaan. Palavimpia puheenvuoroja kuultiin ilmastonmuutokseen liittyen. Keskustelussa nostettiin esiin kirkon tärkeää roolia ja vastuunkantamista ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä.

Yhteisen ytimessä -pajassa käsiteltiin uskontodialogiin liittyviä kysymyksiä. Kiinnostus eri uskontokuntia ja kulttuureita kohtaan on suuri ja nuoret kokivat tarvetta oppia näistä enemmän. Keskustelussa painottui myös ihmisen näkeminen yksilönä, ei vain jonkin uskonnon tai kulttuurin edustajana.

Nuoret ilmaisivat keskustelussa syvää halua sitoutua seurakunnan toimintaan. Se vaatii vastavuoroisesti sitoutumista myös seurakuntien puolelta. Nuorten aikuisten toimintaa kaivataan kipeästi seurakuntiin. Myös matalan kynnyksen vapaa-ajantoiminnalle on kysyntää. Keskustelussa korostettiin sitä, ettei harrastaminen saa olla kiinni varallisuudesta eikä aiemmin hankituista taidoista.

Nuoret lähtivät seminaarista innostuneina ja iloisina. Palautteissa korostui kiitollisuus uusista tuttavuuksista ja hyvistä keskusteluista eri seurakuntien nuorten kanssa. Nuoret olivat kokeneet saaneensa äänensä kuuluviin ja paljon hyviä ideoita vietäväksi kotiseurakuntaansa. Toiveena onkin, että seminaarissa käytyjä keskusteluja hyödynnetään seurakunnissa ja niitä jatketaan paikallisesti. Lisäksi toivomme, että kirkolliskokousedustajat hyödyntävät nuorten ajatuksia omassa luottamustoimessaan kirkon ylimmällä päättävällä tasolla. Ensi vuoden Nuorten tulevaisuusseminaarin suunnittelu alkaa siten, että seminaarille kootaan suunnitteluryhmä nuorista niin, että jokainen hiippakunta tulee edustettua. Kyseisiin tehtäviin on hakenut lähes 40 nuorta.

Iso kiitos semmanuorten työryhmälle, joka suunnitteli, valmisteli ja toteutti seminaarin. Kiitos jokaiselle paikalla olleelle nuorelle ja 70 seurakunnalle, jotka lähettivät nuorensa seminaariin. Kiitos seminaariin osallistuneille työntekijöille ja kirkon päättäjille. Kiitos sinulle, joka hyödynnät seminaarin antia seurakunnassasi edistääksesi nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja osallisuutta.

Katso myös