""

Nuorten tulevaisuusseminaarin viesti päättäjille – “Kirkon tulee olla turvallisempi tila kaikille”

Suuri joukko nuoria ja aikuisia kokoontuneena yhteen liikuntasaliin. Kuva on otettu ylhäältäpäin, niin että ihmisjoukko näyttää pieneltä massalta ja kaikki katsovat ylöspäin kameraan. Yllään heillä on tavalliset, rennot vaatteet. Etualalla kaksi nuorta naisoletettua pitää suurta teddykarhua, jolla on yllään tulevaisuusseminaarin paita.

On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu ja vaikuttaa, sillä monet päätökset koskevat nuoria ja heidän tulevaisuuttaan. Nuorten tulevaisuusseminaari, Suomen luterilaisen kirkon suurin nuorten vuosittainen vaikuttamistilaisuus, täytti 20 vuotta huhtikuussa 2024. Tämän vuoden seminaariin 6.–7.4. osallistui yli 250 nuorta, työntekijää ja päättäjää. Tulevaisuusseminaarissa nuoret vaikuttavat suoraan päättäjiin niin paikallisseurakunnissa kuin kirkon ylimpään päättävään elimeen, kirkolliskokoukseen.

Nuoret kokevat omaan tulevaisuuteensa vaikuttamisen tärkeäksi. Tulevaisuusseminaari toteutetaan nuorilta nuorille. Ympäri Suomea kootun nuorten työryhmän taustatukena toimivat Lasten ja nuorten keskus ja Kirkkohallitus. Suunnittelu on hauskaa, siinä tapaa muita nuoria ja samalla saa tehdä sitä, minkä kokee itselle tärkeäksi ja jakaa muille nuorille samaa merkityksellisyyden kokemusta. Seminaari on paikka, jossa saa jakaa omia arvoja ja ajatuksiaan ja oppia muilta. Seminaarissa työskennellään yhdessä työpajoissa, joissa tänä vuonna käsiteltiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa kirkossa, nuorten hyvinvoinnin haasteita, kirkon strategiaa ja seurakunnan ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä.

Tulevaisuus huolettaa ja nuoret haluavat rakentaa myös huomisen kirkosta parempaa. Seminaarissa visioitiin yhdenvertaista, saavutettavaa ja esteetöntä kirkkoa, joka tavoittelee yhteistä hyvää ja puolustaa heikompia. Kirkon tulee olla turvallisempi tila kaikille. Nuorten kokemuksia kiusaamisesta, uupumisesta ja vähemmistöstressistä ei tule vähätellä.

Nuorten toimintaa tulee kehittää ja vaikuttamista vahvistaa

Kirkko on nuorille tärkeä. Seurakunnat tarjoavat yhteisöllisyyttä, vapautta ja turvaa. On tärkeää varjella tätä kokemusta ja kehittää nuorisotyötä monipuolisesti. Nuorille suunnattua matalan kynnyksen toimintaa ja konkreettista apua kuuntelemisen lisäksi tarvitaan kipeästi. Kirkolla olisi paljon annettavaa koulutyön tukemisessa. Seurakunnan työntekijöiden tulisi olla läsnä kouluissa kaikkien nuorten tukena. Osa nuorista kokee kristilliset traditiot koulussa tärkeinä, osa taas toivoo seurakunnilta tunnustuksetonta läsnäoloa. Molempia tulee palvella.

Seurakuntien nuorten vaikuttajaryhmien toiminnallista ja hallinnollista tehtävää tulee myös vahvistaa. Nuorten vaikuttajaryhmillä tulee olla puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa seurakunnan hallintoelimissä. Nuorten ääntä tulee vahvistaa myös vaikuttajaryhmiä laajemmin kirkossa. Kirkon strategia on nuorille vieras, eikä sen toteutus näy nuorten elämässä. Nuoret tulee ottaa mukaan strategiaprosessien kaikkiin vaiheisiin niin koko kirkossa kuin paikallisseurakuntien tasolla.

Tulevaisuusseminaarin kaltaisia kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia tarvitaan laajemminkin yhteiskunnassa lisäämään nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Tulevaisuusseminaari on aiemmin vaikuttanut muun muassa äänestysikärajan laskemiseen 16 vuoteen seurakuntavaaleissa, nuorten vaikuttajaryhmien virallisen aseman saavuttamiseen seurakunnissa ja lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönottoon seurakuntien hallinnossa. Nuorten vaikuttamisfoorumeita järjestetään myös nuorisovaltuustopiireissä, mutta olisi hienoa, jos nuo tapahtumat olisivat avoimempia myös niille nuorille, jotka eivät ole aktiivisesti näissä mukana. Esimerkiksi oman kaupungin asioihin olisi mukavaa vaikuttaa samalla mallilla kuin tulevaisuusseminaarissa. Silloin ääneen pääsisivät muutkin kuin nuorisovaltuutetut. Olisi myös hienoa, jos seminaarin mallilla toteutettaisiin koko Suomen laajuinen paja. Sellainen, jossa jokaisesta kunnasta tulisi kaksi nuorta ja ajatuksia voitaisiin jakaa suoraan eduskunnalle. Samanlainen tapahtuma olisi järkevää myös järjestää kaikissa suurissa järjestöissä, joissa tehdään nuoria koskevia päätöksiä.

Polarisaatio vähenee, kun eri taustoista tulevat nuoret kokoontuvat yhteen ja jakavat ajatuksiaan avoimesti. Jos seminaarin kaltaisia tapahtumia järjestettäisiin enemmän, voitaisiin tarjota turvallisempaa tilaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja eri näkökulmien jakamiseen.

Tulevaisuusseminaarin nuorten suunnitteluryhmä:

Sanni Kemppainen, Tampere (pj.)
Pia Kärki, Helsinki (pj.)
Elena Alexiew, Nurmijärvi
Nella Antikainen, Pieksämäki
Mila Harra, Tampere
Oona Jukkola, Pyhäjoki
Veeti Kantola, Uusikaupunki
Juuso Kosonen, Vantaa
Henna Mannelin, Oulu
Naomi Mgaya, Joensuu
Lenni Pulkkinen, Vihti
Janita Rahkonen, Äänekoski
Elo Saari, Tampere
Sarlotta Laakkonen, Vantaa
Venla Taubert, Tampere

Katso myös