""

NAVI-ryhmä: joka neljäs nuori kokee hengellisyytensä heikentyneen korona-aikana

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI toteutti marras-joulukuussa 2021 Lasten ja nuorten keskuksen ja Kirkkohallituksen tuella hengellisyyttä koskevan kyselyn kirkon nuorille aikuisille. Neljännes kyselyyn vastanneista nuorista koki hengellisyytensä pandemian aikana heikentyneen, viidesosa oli kokenut hengellistä yksinäisyyttä ja yli 41% koki kaipuuta seurakuntayhteyteen. Vähintään kuukausittain seurakunnan toimintaan osallistuvien määrä oli pudonnut kolmanneksella koronapandemian aikana. Kyselyyn vastasi 181 nuorta ja nuorta aikuista.

– On varmasti niin, että vastaajaksi päätyi todennäköisemmin kirkossa valmiiksi hyvin aktiivisia nuoria aikuisia, mutta tämä ei olennaisesti muuta tulosten maalaamaa kuvaa: pandemia-aika on ratkaisevasti heikentänyt nuorten aikuisten mahdollisuuksia hengellisen elämän harjoittamiseen. Voidaan puhua jopa puutostilasta, kirjoittaa NAVI-ryhmä verkkosivuillaan.

Pandemiaa edeltäneenä aikana nuorten ja nuorten aikuisten hengellisyyden harjoittamisen tavoista nousivat kärkisijoille muista erilleen hengellisen musiikin kuuntelu ja rukous. Kolmannella sijalla yleisyydessä oli uskonasioiden pohtiminen ja vasta tämän jälkeen listalle nousivat seurakunnan organisoituun toimintaan kuuluvat jumalanpalvelukset sekä leirit.

– Nuorten aikuisten hengellisen todellisuuden voidaan katsoa siis jo ennen pandemiaa keskittyneen henkilökohtaisiin spiritualiteetin harjoittamisen muotoihin. Tämä piirre on varmasti vahvistunut rajoitusten sulkiessa organisoidun toiminnan mahdollisuuksia, NAVI-ryhmä kertoo sivuillaan.

Nuoria aikuisia ei tarvitse erikseen maanitella paikalle, vaan heillä on aktiivinen halu osallistua

NAVI kysyi nuorilta aikuisilta myös ideoita, kuinka hengelliseen ”puutostilaan” vastataan. Vastauksissa nousivat esiin monet tutut seurakunnan toiminnan muodot: jumalanpalvelukset, vapaaehtoistehtävät, musiikkitapahtumat, leirit ja yleinen vapaamuotoinen kokoontuminen.

– Olennaista ei kuitenkaan varmasti ole se, että näitä ylipäätään on, vaan se, millaista toiminnasta luodaan. Esimerkiksi edellä mainittu hengellisyyden henkilökohtainen ulottuvuus ja ihmisen oma pohdinta vaikuttavat olevan monille nuorille aikuisille tärkeitä ja siksi niitä kannattaa fasilitoida, NAVI-ryhmä kirjoittaa.

Eräässä avovastauksessa nuori vastaaja kuvaa kaipaamaansa hengellisyyden harjoittamisen muotoa:

Pohdiskelevaa, syvällistä ja sellaista, joka ottaa elämän synkät puolet vakavasti. Kirkko tarjoaa paljon positiivisuutta ja esim. hartaussisältöä sosiaalisen median kautta, mutta kaipaisin yhteisöä, jossa voisi aidosti ja älyllisesti keskustella vaikeista asioista ilman positiivisuuden taakkaa.

Nuorilla on myös kyky ja tarve vaikuttaa toiminnan sisältöihin ja toteutukseen:

Nuoria aikuisia voitaisiin kuulla. Heiltä voitaisiin tiedustella, millaista toimintaa he kaipaavat. Nuoret aikuiset ovat usein itse ohjautuvia, joten joskus se mitä kaivataan on vain tieto siitä, että on jokin paikka mihin kokoontua.

Lue lisää NAVI-ryhmän nettisivuilta tästä linkistä.

Tutustu kyselyn vastausten tiivistelmään tästä linkistä.

Lisätietoja:

Jussi Luoma
NAVI-ryhmän puheenjohtaja
jussi.m.luoma@gmail.com

Ville ”Lexa ” Lehonmaa
NAVI-ryhmän 2. varapuheenjohtaja
v.lehonmaa@gmail.com

Katso myös