""

NAVI-ryhmäläiset ja Nuorten tulevaisuusseminaarin nuoret kohtasivat kirkon päättäjiä kirkolliskokouksessa

Kaksi nuorta istuvat penkillä ulkona.

Helmikuussa valittu uusi kirkolliskokous kokoontui toimikautensa ensimmäiseen istuntoon Turussa 13.–17.5.2024. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin, joka käsittelee kirkon oppia ja työtä koskevia asioita sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta.

Lasten ja nuorten keskus osallistui NAVI-ryhmän ja Nuorten tulevaisuusseminaarin nuorista koostuvan semmatiimin kanssa kirkolliskokoukseen. Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI toimii vahvistaakseen nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta Suomen ev.lut. kirkossa sekä valtakunnallisesti että paikallisseurakunnissa. Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko2030 on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa nuoret pääsevät visioimaan tulevaisuuden kirkkoa, verkostoitumaan ja keskustelemaan päättäjien kanssa.

Lasten ja nuorten keskuksen strategian mukaisesti järjestö vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta sekä tuo heidän ääntään esiin kirkossa ja muualla yhteiskunnassa. Kirkolliskokouksessa NAVI-ryhmäläiset ja Nuorten tulevaisuusseminaarin semmatiimin nuoret pääsivät kohtaamaan ja keskustelemaan kirkon päättäjien kanssa. Nuoret toivat myös viestin kirkon päättäjille asioista, jotka nousivat esiin huhtikuussa Nuorten tulevaisuusseminaarissa käydyissä nuorten keskusteluissa.

– Kirkolliskokouksen kausi alkoi nuorten osallisuuden edistämisen näkökulmasta lupaavasti. Nuorten ääni kuului käytäväkeskustelujen lisäksi istuntosalissa ja valiokuntatyöskentelyissä. Nuorten tulevaisuusseminaarin nuoret ja Navilaiset tekevät työtään vakuuttavasti, vaikuttavasti ja sydämellään nuorten vaikutusmahdollisuuksien edistämiseksi. Tekemisestä huokuu rakkaus kirkkoon ja tahto rakentaa sen nykyhetkeä ja tulevaisuutta vastuullisesti yhdenvertaisuutta edistäen. Nuorilla on vahva tavoite, että kirkko olisi turvallisempi tila kaikille. Heidän tekemistään seuratessani, huomaan toivon tunteen lisääntyvän ja ajattelen, että niin kauan kuin kirkko kuulee nuoria, ei meillä ole tulevaisuuden suhteen hätää, kertoo osallisuussuunnittelija Johanna Nyman.

Nuorten kokemuksia kirkolliskokouksesta

Naomi Mgaya, Nuorten tulevaisuusseminaari

Millainen kokemus kirkolliskokous on ollut?
– Kirkolliskokous on ollut kiva ja mielenkiintoinen kokemus, on päässyt oppimaan uutta ja käymään monia mielenkiintoisia keskusteluja edustajien kanssa.

Mikä on ollut mieleenpainuvinta kirkolliskokouksessa?
– Kohtaamiset, joista on tullut tunne, että aikuisia oikeasti kiinnostaa.

Millaisena näet nuorten roolin kirkossa? Miten sitä pitäisi kehittää?
– Nuorten rooli on todella tärkeä, sillä me olemme tulevaisuus. Ottamalla nuoria päätöksenteossa eri vaiheissa huomioon ja kysymällä mielipiteitä.

Jonas Väänänen, NAVI-ryhmä

Millainen kokemus kirkolliskokous on ollut? Mikä on ollut mieleenpainuvinta kirkolliskokouksessa?
– On ollut tähän asti aivan huikea kokemus. Että pääsee nuorena aikuisena seuraamaan kirkon päätöksentekoa ja omalta osaltani vaikuttamaan siihen keskustelemalla piispojen ja edustajien kanssa on aivan mahtavaa. Minun osalta kyseessä on ensimmäinen kirkolliskokous ja täytyy sanoa että odotukset kyllä ylittyivät. Toki se tapa, jolla tietyt edustajat käyvät täysistunnossa keskustelua ei oikein herätä turvallisen tilan tunnetta, mutta tietyt asiat vaan on joillekin niin isoja ja tärkeitä että on ihan ymmärrettävää, että he ilmaisevat kantansa suorapuheisesti, joskus miettimättä miten se voi jollekin toiselle olla todellakin loukkaavaa. Onneksi kyseessä on ennemminkin pieni ja äänekäs vähemmistö kuin valtaosa edustajista.

Se, mikä on minulle eniten painunut mieleen on, miten lämpimästi ja avosylin käytännössä kaikki edustajat ja piispat ovat ottaneet nuoret ja nuoret aikuiset vastaan. Heitä kiinnostaa aidosti meidän asiat ja he kuuntelevat meitä mielellään. Minäkin olen henkilökohtaisesti jo saanut käydä monta keskustelua kaikenlaisista asioista sekä edustajien että piispojen kanssa, joskus totista asiaa ja joskus rentoja huumorijuttuja. Tästä olen uskomattoman kiitollinen ja melkein sanaton. Nämä keskustelut ja tämän vastaanoton muistan kyllä vielä eläkepäivinä.

Millaisena näet nuorten aikuisten roolin kirkossa? Miten sitä pitäisi kehittää?
– Näen että nuorten aikuisten (yli 18 v.) rooli on samaan aikaan hyvin samanlainen ja hyvin erilainen kuin nuorten (alle 18 v.) roolin, jos katsotaan vaikuttajanäkökulmasta. Usein vanhemmat sukupolvet asettavat nuoret ja nuoret aikuiset samaan ryhmään ja ajattelevat ettei heillä varmaan hirveästi tietoa ole, kun ei heillä ole saman mittaista elämänkokemusta kun vanhemmilla. Tämähän ei ole totta ja moni vanhempikin tietää sen jo. Siinä mielessä nuoret ja nuoret aikuiset ovat hyvin samassa veneessä. Mutta se, missä rooli eroaa aika huomattavasti, on ne mahdollisuudet joita on olemassa. Nuorilla aikuisilla on esimerkiksi mahdollista asettua ehdolle eri vaaleissa ja sitä kautta he pystyvät vaikuttamaan suoraan, kun taas nuorilla voi olla oma vaikuttajaryhmä, mutta heiltä puuttuu aina äänestysoikeus ja usein myös läsnäolo-oikeus. Molemmat ryhmät ovat kuitenkin osa kirkon tulevaisuutta, seikka joka päättäjillä pitäisi aina olla mielessä, kun he tekevät päätöksiä kirkon suhteen. Päätökset koskettavat aina enemmän tulevia sukupolvia. Ja toki niin kuin kaikki muutkin, ovat nuoret ja nuoret aikuiset hyvin tärkeä osa kirkkoa ja kirkkoyhteisöä kaikilla tasoilla.

Miten sitä sitten pitäisi kehittää?
– Jos konkreettisia kehitysideota halutaan, niin haluan jakaa oman radikaalihkon ja varmastikin hyvin vaikeasti toteutettavan idean. Olen vahvasti sitä mieltä, että nuorille ja nuorille aikuisille pitäisi perustaa oma korkein päätöselin, ikään kuin varjokirkolliskokous. Hyvä nimitys olisi vaikka Nuorten Kirkkopäivät. Eli kuten kirkolliskokouksessa, kokoontuisi tässä elimessä noin 100 kpl hiippakuntien lähettämää nuorta ja nuorta aikuista (esim. 15–29 v.), jotka kokoustaisivat kirkolliskokouksen tapaan valiten itselleen puheenjohtajan ja käsitellen esityksiä asioista, jotka koskevat nuoria ja nuorten kehitysideoita. Hyvä malli on Porvoon Hiippakunnan Ungdomens Kyrkodagar. Eli käytännössä Nuorten tulevaisuusseminaarista tehtäisiin ”virallisempi” versio. Tämä uusi Nuorten Kirkkopäivät voisi koko kirkon nuorison mandaatilla tehdä esityksiä mm. kirkolliskokoukselle (kyllä, nuorilla olisi suora esitysoikeus) ja voisi jopa olla edustus kirkolliskokouksessa. Eli lyhyesti: nuorille oma päättävä elin ja edustus kirkolliskokoukseen. Kuten mainitsin, tämä olisi varsin työläs ja vaikea toteuttaa, mutta uskon että se on täysin mahdollista. Toki idea on ihan raaka, olisi paljon hiottavaa.

Johanna Nyman.

Lisätietoja:

Johanna Nyman

Osallisuussuunnittelija
johanna.nyman@lnk.fi
043 824 8265

Katso myös