Sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksessa opiskelevat Aleksi Kähönen, Otto Lindqvist ja Toni Danska ovat saaneet valmiiksi Luotu liikkumaan -oppaan, jonka he ovat tehneet yhteistyössä Luotu liikkumaan -hankkeen kanssa. Opas on osa heidän opinnäytetyötään.
Luotu liikkumaan -hanke ja sosionomiopiskelijoiden idea liikunnallisesta opinnäytetyöstä olivat kuin luotuja toisilleen.
– Halusimme tehdä opinnäytetyön matalan kynnyksen liikunnasta. Lähdimme etsimään yhteistyökumppania, ja meille ehdotettiin Luotu liikkumaan -hanketta, Aleksi kertoo.
Päätös liikunta-aiheisesta opinnäytetyöstä syntyi yhteisten kiinnostuksen kohteiden pohjalta.
– Liikunta harrastuksena ja liikunnan ohjaaminen ovat meitä yhdistäviä tekijöitä. Meillä kaikilla on ollut liikunta aina vahvasti mukana työkaluna nuorisotyössä, Toni sanoo.
Heillä on taustaa erilaisista urheilulajeista sekä pelaajan että ohjaajan roolissa. Erityisen tärkeitä lajeja ovat olleet jalkapallo, salibandy, jenkkifutis ja frisbeegolf.
Opas sopii niin kunnan, seurakunnan kuin harrastustoiminnan materiaaliksi
Luotu liikkumaan -opas syntyi Diakonia-ammattikorkeakoulussa opiskelevien Aleksin, Oton ja Tonin halusta luoda konkreettisia toimintaideoita, joita on helppo toteuttaa ja jotka innostavat nuoria kokeilemaan erilaisia liikkumisen muotoja ilman kilpailullisuutta.
– Kokosimme oppaaseen matalan kynnyksen liikuntalajeja ja -muotoja, joita voi hyvin soveltaa, Otto sanoo.
– Opas sopii niin kunnan, seurakunnan kuin harrastustoiminnan materiaaliksi. Materiaalia voi käyttää kaikenlaisissa tilanteissa, joissa pohditaan, mitä aktiviteetteja voisi tehdä, esimerkiksi ripareilla ja isoskoulutuksessa, Aleksi sanoo.
Materiaali sopii hyödynnettäväksi myös toisen asteen oppilaitosten liikuntatutor-toiminnassa ja Liikkuva koulu -ohjelmassa.
Luotu liikkumaan -opas on osa laajempaa opinnäytetyötä.
– Opinnäytetyössä on tietysti teoreettinen pohjansa, ja tämä opas on opinnäytetyön kehittämistehtävä ja itse tuote, Aleksi sanoo.
– Teimme oppaan lisäksi myös postereita, joita voi jakaa sosiaalisessa mediassa, Otto lisää.
Kannustava ilmapiiri ja yhteistyö hankkeen kanssa tukivat opinnäytetyötä
Liikuntaoppaan laatiminen hankkeelle on tuonut lisää merkitystä opinnäytetyön tekoon.
– On ollut mahtavaa nähdä, että olemme saaneet aikaan jotain konkreettista. Tuote menee käyttöön ja siitä tykätään, Toni sanoo.
– Toivottavasti opas tekisi liikunnasta jollekin vähän miellyttävämpää, jos se ei sitä jo ole, Aleksi sanoo.
– Oli mukava kuulla, että olemme saaneet jo hyvää palautetta materiaalista eräästä seurakunnasta. Toivottavasti opas tuo iloa ja apua liikkumiseen, Otto lisää.
Yhteistyö Luotu liikkumaan -hanketta koordinoivan Satu Rathgeberin kanssa on osaltaan tukenut liikuntaoppaan toteutumista. Opiskelijoiden mukaan yhteistyö on sujunut kaiken kaikkiaan hyvin, ja heillä on ollut jo pitkään suora yhteys Satuun sekä mahdollisuus järjestää etätapaamisia hänen kanssaan.
– Koko homma on mennyt kivuttomasti, on ollut kannustava ilmapiiri ja olemme saaneet paljon positiivista palautetta Sadulta, mikä on kannustanut meitä viemään opinnäytetyötä eteenpäin, Otto kertoo.
Myös Satu iloitsee hyvin toimineesta yhteistyöstä.
– On ollut erityisen motivoivaa tehdä työtä yhteisen tavoitteemme eteen, eli saada nuoret liikkumaan ja kannustaa jokaista löytämään oma lajinsa ja liikkumisen ilo. Toimintaideat toimivat konkreettisena työkaluna nuorten parissa työskenteleville ja innostavat myös uuden kehittämiseen. Oli ilo olla tukemassa opiskelijoiden tärkeää aihetta opinnäytetyössään.
Opiskelijoiden välinen kannustava ja positiivinen tekemisen meininki välittyvät myös haastattelun aikana.
– Myös meillä kolmella työskentely sujui jouhevasti. Suurin fokus meni kirjallisen puolen työstämiseen sekä lähteiden etsimiseen, Toni sanoo.
Luotu liikkumaan -opas on nyt vapaasti ladattavissa ja käytettävissä. Painettu materiaali lähetetään seurakuntiin touko-kesäkuun aikana.
Lasten ja nuorten keskuksen Luotu liikkumaan -hankkeen tavoitteena on vähentää ulkopuolisuutta mahdollistamalla monipuolista liikuntaa rippikouluikäisille ja heitä vanhemmille nuorille. Osana hanketta seurakuntiin koulutetaan nuoria Liikuntainnostajia vertaisohjaajiksi, jotka organisoivat erilaista liikunnallista toimintaa.