Yhteisvastuukeräyksen 2022 keräyskohteena oli pitkittyneen koronapandemian seurauksista kärsineiden lasten ja nuorten auttaminen Suomessa ja maailmalla. Tuoton saajina ovat Kirkon Ulkomaanapu, Lasten ja nuorten keskus sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat.
Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksen kokonaistulos ylsi yli 2,2 miljoonaan euroon. Keräys toteutettiin jo kolmatta kertaa peräkkäin poikkeavissa olosuhteissa, sillä keräyksen alkua sävyttivät vielä koronarajoitukset. Kolmannella keräysviikolla syttyi Ukrainan sota, jonka uhrien auttamiselle Yhteisvastuukeräys halusi luovuttaa etusijan.
– Lähes 10 prosentin nousua keräyksen kokonaistuloksessa voidaan pitää selkeänä torjuntavoittona. Suuri kiitos kuuluu niin lahjoittajille, seurakunnille kuin muillekin kumppaneille siitä, että Yhteisvastuukeräyksen tulos saatiin koronavuosien jälkeen Ukrainan auttamisen ohessakin nyt nousuun, sanoo varainhankinnan päällikkö Eija Kilgast Kirkkopalveluista.
Yhteisvastuukeräyksen tilintarkastettu tulos vuodelta 2022 oli 2 205 197,49 euroa. Keräyksen toimeenpanokulujen jälkeen keräyskohteisiin jaettava summa 1 520 811,26 euroa. Tämä summa jaettiin tuotonsaajille sopimuksen mukaisesti seuraavasti:
- Kirkon Ulkomaanapu 828 575,91 euroa (noin 60 % kokonaistuotosta, vähennettynä tuotonsaajan osuudella 44 855,60 euroa kampanjan sisältökoulutuksen kuluista)
- Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat 356 235,92 euroa (noin 20 % huomioiden seurakuntien toimeenpanokulut)
- Lasten ja nuorten keskus 276 191,97 euroa (noin 20 % vähennettynä tuotonsaajan osuudella 14 951,87 euroa kampanjan sisältökoulutuksen kuluista)
Seurakunta- ja hiippakuntakohtaiset keräystulokset 2022
Keräyksen kuluprosentti oli 31 prosenttia. Korkeaa kuluprosenttia selittää koronapandemian ja Ukrainan sodan aikana pienentyneet keräystuotot toimeenpanokulujen pysyessä aiemmalla tasolla. Vuoden 2022 keräyskuluja nostivat myös kertaluonteiset pitkän tähtäimen panostukset keräyksen uudistamiseen ja selkeyttämiseen. Kuluprosenttiin kiinnitetään erityistä huomiota tulevina vuosina, jotta tuottojen ja kulujen suhde saadaan poikkeusaikojen jälkeen entiselleen.
Keräysvaroilla tuetaan Saapas-, Moottoripaja- ja Perheystävä-toimintaa
Vuoden 2022 Yhteisvastuuvaroilla Lasten ja nuorten keskus kehittää erityisesti nuorten hyvinvointia tukevaa Saapas- ja Moottoripajatoimintaa sekä lapsiperheiden tueksi Perheystävä-toimintaa.
Palveluoperaatio Saappaan koulutetut ja turvalliseksi tunnistettavat vapaaehtoiset kohtaavat nuoria kokoontumispaikoilla, festareilla, netissä ja koulussa. Aktiivisten Saapas-ryhmien määrä on lähes tuplaantunut vuosien 2022–2023 aikana ja tällä hetkellä niitä on 42. Nuorten kohtaamisten määrä on sekin lähes kaksinkertaistunut. Kohtaamisten määrä vuonna 2022 oli 23 000, kun vuonna 2021 määrä oli vaille 13 000.
Moottoripajatoiminnan tavoitteena on tarjota nuorille matalan kynnyksen harrastuspaikka, jossa moottoreiden kanssa puuhailun lisäksi on saatavilla tuttu ja turvallinen aikuinen. Moottoripajatoiminta on kasvanut yhdeksän vuoden aikana kolmesta paikkakunnasta 45 paikkakunnalle. Seurakunnat saavat Moottoripajojen käynnistämiseen 1 000–3 000 euron starttipaketteja Yhteisvastuukeräyksen tuotolla.
Perheystävä-mallit tarjoavat lapsiperheille varhaista tukea vahvistaen perheen voimavaroja. Perheystävä-toiminnalla voidaan ehkäistä ongelmien kehittymistä, lastensuojelun tarvetta ja ulkopuolisuutta. Pikkuhelppi on Perheystävä-toiminnan isoin ja tunnetuin malli. Se on kotiin jalkautuvaa työtä, joka toimii jo 47 seurakunnassa.
Kohtaamisia ja turvalliseksi tunnistettavia aikuisia kouluihin
Keräysvaroilla tuetaan esimerkiksi KouluSaapas-toimintaa, joka on käynnistynyt tai käynnistämässä jo 14 paikkakunnalla, mm. Kajaanissa, Joensuussa, Raahessa, Kauhavalla, Turussa, Keravalla ja Järvenpäässä. Suurin osa toiminnasta tapahtuu toisen asteen oppilaitoksissa ja yläkouluissa koulupäivän aikana joko kahviona tai pitkällä välitunnilla päivystämisenä ja kohtaamisena. Ensimmäinen alakouluikäisille suunnattu KouluSaapas on aloittanut keväällä 2023 Turussa, jossa se toimii kokeiluluontoisesti heti koulupäivän jälkeen koulun tiloissa. Osa KouluSaappaista toimii yhdessä kunnan tai kaupungin kanssa.
KouluSaapas tuo kouluihin lisää turvalliseksi tunnistettavia aikuisia sekä tarjoaa nuorille matalan kynnyksen kohtaamisia ja keskusteluja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Nuorilla on suuri tarve kohdata turvallisia koulun ulkopuolisia aikuisia. KouluSaappaan käymissä keskusteluissa yleisimpinä aiheina ovat olleet yksinäisyys, kiusaaminen ja tulevaisuus, mutta nuorilla on tarve jakaa myös hyviä juttuja sekä onnistumisia.
KouluSaapas käynnistyi ensimmäisenä Kajaanissa, jossa helmikuussa 2022 alkanut toiminta keskittyy toisen asteen oppilaitoksiin, eli Kajaanin ammattiopistolle ja lukioon. KouluSaappaan vapaaehtoiset ovat ammattiopiston ja lukion aulassa kahvikärryn kanssa ruokavälituntien yhteydessä, jolloin tavoitetaan hyvin opiskelijoita. Saapaslaisten tärkeimmät työvälineet ovat kuuntelevat korvat ja aktiivinen kohtaaminen ”Mitä kuuluu” -teemalla. Saapas-vapaaehtoisen kohtaaminen koululla voi olla jollekin se ainut tilanne pitkään aikaan, kun joku kysyy aidosti kiinnostuneena, mitä kuuluu.
Kajaanin KouluSaappaan vapaaehtoiset ja työntekijät ovat saaneet runsaasti hyvää palautetta toiminnasta niin opiskelijoilta kuin opettajilta. Useimmat kohtaamiset ovat olleet pientä jutustelua, mutta hetkittäin on syntynyt syvempiä keskusteluja. Keskustelujen aihealueet ovat liittyneet mm. opiskeluun, viikonlopun viettoon, asuntolaelämään ja työssäoppimisjaksoihin. Myös opettajia piipahtaa juttusilla.
Lisätiedot:
Eija Kilgast, varainhankinnan päällikkö / Kirkkopalvelut,
eija.kilgast@kirkkopalvelut.fi, p. 040 660 2964
Mikko Mäkelä, toiminnanjohtaja / Lasten ja nuorten keskus