Opiskelijoiden mielenterveysviikkoa vietetään 7.–13.4.2025 teemalla “Mitä kuuluu opiskelija?”. Walk in terapia vastaa tähän kysymykseen konkreettisesti – se tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua juuri silloin, kun nuori sitä tarvitsee.
Yhä useampi opiskelija tai nuori kamppailee mielenterveysongelmien kanssa liian pitkään yksin. Apuun hakeutuminen tapahtuu usein vasta, kun jaksaminen on äärirajoilla. Walk in terapia on kehitetty tilanteisiin, joissa apua tarvitaan heti – ei viikkojen tai kuukausien päästä.
Helppo tulla – ei diagnoosia, lähetettä tai maksua
Walk in terapia on maksuton, käyntikerrallaan toimiva keskustelumuoto. Siihen ei tarvita diagnoosia eikä lähetettä, eikä kukkaroakaan tarvitse kaivaa esiin. Jos jännittää tai pelottaa tulla yksin, mukaan voi pyytää myös kaverin. Palvelun valtakunnallistamista koordinoi Lasten ja nuorten keskus ry.
”Moni epäröi avun hakemista, koska kokee esimerkiksi häpeää tai pelkää, ettei oma tilanne ole tarpeeksi vakava. Voi myös olla huonoja kokemuksia aiemmista kohtaamisista, tai tunne siitä, että palveluihin on vaikea päästä. Usein ei edes tiedetä, mistä voisi aloittaa”, kertoo projektipäällikkö Miika Niemelä Walk in terapian valtakunnallistamishankkeesta.
Rakenteellinen keskustelu lisää toivoa
Walk in terapiassa nuori kohtaa koulutetun ammattilaisen, joka auttaa jäsentämään tilannetta ja tunnistamaan omia vahvuuksia. Terapia perustuu ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan, jossa nuori nähdään oman elämänsä asiantuntijana.
”Tavoitteena on lisätä toiveikkuutta ja auttaa nuorta näkemään, että hän selviää. Ammattilainen tuo keskusteluun rakenteen ja turvallisen tilan. Käynti voi olla kertaluonteinen, mutta halutessaan nuori voi palata useamminkin. Hän päättää itse, mitä tarvitsee”, Niemelä sanoo.
”Keskustelun jälkeen tiesin, mitä teen seuraavaksi”
Palautteissa nuoret kuvaavat walk in terapiaa aidosti matalan kynnyksen palveluksi, jossa kokemus kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta on keskiössä.
”Asiakkaiden palautteissa korostuu se, miten selkeä ja jäsennelty keskustelu auttaa silloinkin, kun tilanne on kaoottinen. Rakenteellinen kohtaaminen on luonut tunnetta toimijuudesta ja auttanut ottamaan ensimmäiset askeleet eteenpäin”, Niemelä kuvailee.
”Yksi asiakas tiivisti kokemuksensa näin: “Keskustelun jälkeen mulle tuli vahva olo, että selviän tästäkin. Ja tiesin, mitä teen seuraavaksi.”
”Ei ole olemassa liian pientä huolta”
Niemelä korostaa, että apua kannattaa hakea mieluummin aikaisin kuin liian myöhään.
”Ei ole olemassa liian pientä huolta. Walk in terapia on olemassa juuri siksi, että kynnys olisi mahdollisimman matala ja ensimmäinen askel helppo ottaa. Me kannustamme varhaiseen käsittelyyn turvallisella tavalla.”
Terapiatakuu tulossa – Walk in terapia vastaa jo nyt
Mielenterveyspalveluiden saatavuus on puhuttanut pitkään. Toukokuussa 2025 voimaan astuva terapiatakuu on askel oikeaan suuntaan, mutta arjen tasolla tarvitaan toimivia ja nopeasti saatavia palveluita.
”Jos saisin toivoa yhtä muutosta, se olisi tämä: palveluihin pääsyn pitää olla sujuvampaa ja nopeampaa. Walk in terapia on konkreettinen vastaus tähän tarpeeseen. Me näemme jo nyt, miten se todellakin toimii”, Niemelä summaa.
Opiskelijoiden mielenterveysviikon alkajaisiksi projektipäällikkö Miika Niemelä kävi MTV3 Huomenta Suomen vieraana. Haastattelun voit katsoa täältä.
Lisätietoa Walk in terapiasta löydät täältä.