Kirkolliskokous kohtaa lapset ja nuoret on kerran nelivuotisen kirkolliskokouskauden aikana järjestettävä tapahtuma, jossa lapset ja nuoret keskustelevat yhdessä kirkolliskokousedustajien kanssa tulevaisuudesta. Tapahtuma järjestettiin kirkolliskokouksen istuntoviikolla torstaina 7.11. Turussa.
Illan aikana nuoret kohtasivat kirkon päättäjiä ja kävivät heidän kanssaan keskustelua NAVI-ryhmän sekä Nuorten tulevaisuusseminaarin nuorista koostuvan semmatiimin järjestämissä työpajoissa. Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI toimii vahvistaakseen nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä. Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2040 on puolestaan vuosittain järjestettävä vaikuttamistapahtuma, jossa nuoret visioivat tulevaisuuden kirkkoa ja kohtaavat kirkon päättäjiä.
Ilta alkoi NAVI-ryhmän puheenvuorolla ja kirkolliskokousedustajille osoitetulla lasten videotervehdyksellä. Tervehdyksessä muistutettiin, että aikuiset eivät tiedä lasten ajatuksia kuulematta heitä. Tämän jälkeen nuoret ja kirkolliskokousedustajat keskustelivat nuorten valitsemista aiheista työpajoissa.
Vilkasta keskustelua käytiin mm. kirkosta työnantajana nuoren aikuisen silmin, nuorten äänestysaktiivisuudesta seurakuntavaaleissa, kirkon näkymisestä koululaisten elämässä ja harrastuksissa sekä siitä, miten kirkko voisi tulevaisuudessa tavata nuoria siellä, missä he viettävät aikaansa. Ilta päättyi yhteiseen iltapalaan ja puheisiin, joissa edustajat kiittivät nuoria hienosta tilaisuudesta ja tärkeästä keskustelusta.
– Kirkolliskokous kohtaa lapset ja nuoret -tapahtuma järjestetään kerran kirkolliskokouskauden aikana. On merkityksellistä, että edustajat pääsevät kohtaamaan lapsia ja nuoria suoraan, kuulemaan mitkä asiat ovat heille tärkeitä ja ajankohtaisia sekä saamaan päätöksenteon tueksi lasten ja nuorten ääntä siitä, millaisena he näkevät kirkon tulevaisuuden. Haluan uskoa, että tilaisuuden huima suosio osoittaa kirkolliskokousedustajien arvostusta lasten ja nuorten asiantuntijuutta kohtaan.
Edustajien kiinnostus nuorten ajatuksista on ollut aistittavissa myös istuntoviikoilla. Kuten NAVI-ryhmä myös semmatiimiläiset osallistuvat jokaiselle istuntoviikolle. Kirkko on näille nuorille rakas ja tärkeä ja heillä on kova tahto rakentaa sitä vastuullisesti yhdessä aikuisten kanssa, Lasten ja nuorten keskuksen osallisuussuunnittelija Johanna Nyman kertoo.
– NAVI-ryhmälle on muodostunut tavaksi vierailla kirkolliskokouksessa jokaisella istuntoviikolla. Suorat kohtaamiset ja keskustelut kirkolliskokousedustajien kanssa ovat oivallinen väylä tuoda nuorten ja nuorten aikuisten näkökulmia esiin. On kuitenkin olennaisen tärkeää että istuntoviikon ohjelmaan on jokaisella kaudella sisällytetty kohtaaminen lasten ja nuorten kanssa, jotta lasten ja nuorten asioiden huomioiminen ei jää ns. käytäväkeskustelujen varaan, sanoo Lasten ja nuorten keskuksen osallisuuskoordinaattori Katri Riikonen.
Verkostoitumista ja opettavaisia kohtaamisia – Nuoret kertovat kokemuksistaan kirkolliskokouksesta
Joona Kirjavainen, 22, Muuramen seurakunta
Millainen kokemus kirkolliskokous on ollut?
Tosi hyvä. Ollaan päästy verkostoitumaan täällä tosi paljon, puhumaan piispoille ja kaikille muille, keitä täällä on. Salla Romollekin, Suomen vahvimmalle naiselle, se on itselle ollut tosi iso juttu. Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvailla, niin se olisi verkostoituminen.
Mikä on ollut mieleenpainuvinta kirkolliskokouksessa?
Mieleenpainuvinta on varmaan ollut oman pisteen pitäminen. Se kuinka paljon siihen on tullut ihmisiä ja että sieltä on saanut mukaan eri juttuja, joita voi viedä vaikuttajaryhmälle.
Millaisena näet nuorten roolin kirkossa? Miten sitä pitäisi kehittää?
Ehdottomasti ollaan päästy nyt jo isosti eteenpäin sillä, että on vaikuttajaryhmät ja ne ovat pakollisia joka seurakunnassa. On tärkeää, että ryhmät otettaisiin avosylin vastaan ja annettaisiin jokaiselle vaikuttajaryhmälle samat avaimet. Kirkolliskokouksessa esitettiin juuri muutosta, että seurakunnat ja seurakuntayhtymät voivat myöntää nuorten vaikuttajaryhmien edustajille puhe- ja läsnäolo-oikeuden valitsemiinsa toimielimiin hallintosäännöissään. Se on tosi iso juttu. Siellä tulee sitten sitä verkostoitumista ja he myös näkee nuoria ja pääsee juttelemaan nuorten kanssa.
Oona Ristimäki, 16, Urjalan seurakunta
Millainen kokemus kirkolliskokous on ollut?
Opettavainen. On päässyt keskustelemaan eri ihmisten kanssa ja oppinut tunnistamaan eri ihmisiä ja mikä heidän tehtävä on täällä. Olen oppinut paljon uutta.
Mikä on ollut mieleenpainuvinta kirkolliskokouksessa?
Vaikka kirkko nähdään ehkä vähän vanhanaikaisena järjestelmänä, niin todella montaa ihmistä, jotka ovat pysähtyneet meidän pisteellä, on oikeasti kiinnostanut meidän asia ja he ovat jääneet ajatuksella juttelemaan.
Millaisena näet nuorten roolin kirkossa? Miten sitä pitäisi kehittää?
Sanoisin, että pitkä matka ollaan jo tultu. Vaikuttajaryhmät toimii tosi hyvin. Siihen pitäisi saada tarkemmat ohjeet, että miten ryhmät toimii ja raamit sille, että ne toimisi yhtä tehokkaasti jokaisessa seurakunnassa.
Ami, 20, Kotka-Kymin seurakunta
Millainen kokemus kirkolliskokous on ollut?
Super hyvä. On päässyt näkemään piispoja. En ole koskaan nähnyt yhtään piispaa, edes oman hiippakunnan piispaa. On päässyt keskustelemaan täällä olevien henkilöiden kanssa ja kuulemaan eri näkökulmia eri asioihin, joita ei ole välttämättä ajatellut aikaisemmin.
Mikä on ollut mieleenpainuvinta kirkolliskokouksessa?
Sain suostuteltua oman hiippakunnan piispan käymään omassa seurakunnassa vaikuttajaryhmässä.
Millaisena näet nuorten roolin kirkossa? Miten sitä pitäisi kehittää?
En välttämättä ihan niin hyvänä.